Το σύνηθες λάθος στο βιογραφικό που σας στερεί τη δουλειά

Το σύνηθες λάθος στο βιογραφικό που σας στερεί τη δουλειά

Προσοχή στην υπερβολή!

Ένα βιογραφικό χρησιμεύει συχνά στον εργοδότη για τον έλεγχο του ιστορικού του υποψήφιου υπαλλήλου. Του δίνεται η δυνατότητα να ελέγξει τις ημερομηνίες απασχόλησής σας σε άλλες εταιρείες, καθώς επίσης και τους επαγγελματικούς ή ακαδημαϊκούς σας τίτλους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχετε υπόψη πως ό,τι υπάρχει η δυνατότητα να επαληθευτεί, θα πρέπει να επαληθεύεται.

Μπορεί να μην έχετε γράψει ποτέ ψέματα στο βιογραφικό σας, όλοι όμως έχουμε υπερβάλει. Σωστά; Πολλοί άνθρωποι τείνουν να το κάνουν καθώς είναι πολύ εύκολο να υπερβάλουμε σε κάτι το οποίο-αν μη τι άλλο-είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Στην περίπτωση, όμως, που ο εργοδότης ελέγξει τα στοιχεία του βιογραφικού σας και δει πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για εσάς, καθώς το μόνο βέβαιο είναι πως δεν καταφέρετε να πάρετε τη δουλειά.

Πρόκειται για ένα σύνηθες ατόπημα, στο οποίο πολλού υποπίπτουν. Αντ’ αυτού, υπάρχουν τρία πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να κερδίσετε τις εντυπώσεις με το βιογραφικό σας, χωρίς να χρειαστεί να υπερβάλετε ή να πείτε ψέματα.

1. Δώστε σαφή παραδείγματα

Αν στην κατηγορία «Δεξιότητες» ισχυρίζεστε πως μπορείτε να κάνετε κάτι καλά, δώστε ένα παράδειγμα από προηγούμενη εργασίας σας που να το αποδεικνύει. Οι λεπτομέρειες θα δώσουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αξιολογήσει καλύτερα τις δυνατότητές σας. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε ένα παράδειγμα, καλύτερα να μην συμπεριλάβετε τη δεξιότητα αυτή στο βιογραφικό σας.

2. Δώστε στον εαυτό σας έναν τίτλο

Μην απαριθμείτε απλώς τις αρμοδιότητες που είχατε σε προηγούμενες θέσεις εργασίας σας. Δώστε έναν σαφή τίτλο της θέσης που κατείχατε στην επιχείρηση. Ο στόχος είναι να δώσετε στον αναγνώστη μία ολοκληρωμένη εικόνα των ευθυνών και των επιτευγμάτων των προηγούμενων επαγγελματικών σας εμπειριών.

3. Δώστε βάση στο συνοδευτικό υλικό

Ένας ακόμη τρόπος να ξεχωρίσει το βιογραφικό σας ανάμεσα στο πλήθος όσων θα έχει λάβει ο υποψήφιος εργοδότης σας, είναι να συγκεντρώσετε το απαραίτητο συνοδευτικό υλικό, το οποίο θα επιβεβαιώνει τα όσα έχετε καταγράψει στο βιογραφικό σας. Για παράδειγμα, αν υποστηρίζετε πως ηγηθήκατε μίας ομάδας εργασίας, ζητήστε από κάποιον υψηλά ιστάμενο της ομάδας αυτής μίας επιστολή που να εξηγεί τις αρμοδιότητες που είχατε στο πλαίσιο αυτής, καθώς και το πώς φέρατε εις πέρας όσα σας είχαν ανατεθεί.