Το «σύννεφο» του bail-in πλανάται πάνω από δυο Ιταλικές Τράπεζες

Το «σύννεφο» του bail-in πλανάται πάνω από δυο Ιταλικές Τράπεζες

«Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα πρέπει να γνωρίζουμε αν η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι εφικτή», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.

Υπό την απειλή bail- in βρίσκονται οι δύο ιταλικές τράπεζες Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, αν δεν συμφωνήσουν οι ιταλικές και οι ευρωπαϊκές αρχές για το ενδεχόμενο να διασωθούν μέσω της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης. «Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα πρέπει να γνωρίζουμε αν η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι εφικτή», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις μιας ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Banco Popular, απειλείται με bail-in σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα υποψήφιος αγοραστής για την αγορά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων 37 εκατ ευρώ. Αυτό αποτελεί δείγμα ότι και το ισπανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε δεινή θέση.

Όσον αφορά την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, αυτή αποτελεί εν μέρει μηχανισμό κρατικής διάσωσης που επιτρέπει την εξαίρεση από τους κανόνες του bail-in, με στόχο να προστατευθούν τα χρήματα των φορολογουμένων. Μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων προέρχεται και από τους κατόχους ομολόγων μικρής εξασφάλισης.

Ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena 

 

Η ιταλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο να διαθέσει 20 δισ. δολ. στις προβληματικές τράπεζες, όταν η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Monte dei Paschi di Siena, αδυνατούσε να καλύψει το κεφαλαιακό της έλλειμμα, συγκεντρώνοντας χρήματα από τις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε αρχική συμφωνία με τις ιταλικές Αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS).

Η Επιτροπή ανέφερε ότι συμφώνησε καταρχήν στην «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της τράπεζας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να είναι βέβαιο ότι η τράπεζα θα γίνει κερδοφόρα. «Αυτό θα επέτρεπε στην Ιταλία να διαθέσει κεφάλαια στην MPS προληπτικά, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ενώ θα περιόριζε το βάρος για τους Ιταλούς φορολογούμενους», δήλωσε η Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε ανακοίνωσή της.

Η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με εγχώριο επενδυτικό ταμείο και ομάδα επενδυτών για την πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων της. Η MPS, που είναι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου με έδρα στη Σιένα της Τοσκάνης, αναδείχθηκε η πιο αδύναμη ευρωπαϊκή τράπεζα από τις ασκήσεις αντοχής πέρυσι τον Ιούλιο και έχει ζητήσει βοήθεια από το κράτος για να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ, μετά την αποτυχία της να συγκεντρώσει κεφάλαια από την αγορά πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η συμφωνία εξαρτάται από την επιβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η MPS είναι φερέγγυα και από τη συμφωνία ιδιωτών επενδυτών να αγοράσουν το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.