Το σκάνδαλο Αρτζέντο ταράζει τα νερά του κινήματος #MeToo

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δικηγόρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν έσπευσε ήδη να εκμεταλλευτεί τα ερωτηματικά που προκαλεί η υπόθεση Αρτζέντο.

Οι κατηγορίες κατά της ιταλίδας ηθοποιού Άζια Αρτζέντο τάραξαν τα νερά του κινήματος #MeToo, υποχρεώνοντάς το σε μία ενδοσκόπηση με αφορμή μία ιστορία πολύ πιο μπερδεμένη από ό,τι φαίνεται. Η Άζια Αρτζέντο, μία από τις πρώτες γυναίκες που κατηγόρησε τον μεγιστάνα του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό, είναι σήμερα η ίδια ύποπτη για σεξουαλική κακοποίηση, το 2013, ενός ηθοποιού και μουσικού 20 χρόνια νεότερού της, του Τζίμι Μπένετ, όταν εκείνος ήταν 17 ετών. Κατηγορείται επίσης ότι στη συνέχεια προσπάθησε να πνίξει το θέμα πληρώνοντας 380.000 δολάρια.

Έπειτα από δύο ημέρες σιωπής -και διαβουλεύσεων με τους δικηγόρους της- η ηθοποιός, η οποία βρίσκεται κοντά στην αποπομπή από την ιταλική έκδοση του τηλεριάλιτι X Factor, αρνήθηκε τελικά τις κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν σε ρεπορτάζ των New York Times την Κυριακή, που περιλαμβάνονται σε κρυπτογραφημένο e-mail που στάλθηκε από ανώνυμη πηγή στην σύνταξη της εφημερίδας μαζί με την απειλή προσφυγής στην δικαιοσύνη.

Η Αρτζέντο αρνήθηκε ότι «είχε ποτέ σεξουαλική επαφή με τον Μπένετ», παραδεχόμενη ότι του έδωσε τα χρήματα, αλλά «μόνο και μόνο για να τον βοηθήσει σε μία περίοδο που εκείνος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα». Παρά την άρνησή της, η υπόθεση προκάλεσε παγωμάρα στο κίνημα #MeToo, το οποίο έχει τους τελευταίους μήνες επικριθεί ότι έριξε από το βάθρο τους δεκάδες ισχυρούς άνδρες με βάση κατηγορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από την δικαιοσύνη.

«Είμαστε άνθρωποι με ατέλειες…»

Η Ταράνα Μπέρκ, ιδρύτρια του κινήματος, δήλωσε: «Πολλοί θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ιστορίες για να αμαυρώσουν το κίνημα – μην τους το επιτρέψετε», έγραψε στο Twitter. «Δεν υπάρχουν θύματα-πρότυπα. Είμαστε άνθρωποι με ατέλειες και οφείλουμε όλοι να λογοδοτούμε για την ατομική μας συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Η ηθοποιός Ροζάνα Αρκέτ, μία ακόμη από τις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Γουάινστιν από την πρώτη ώρα, ζήτησε επίσης «κατανόηση» για την συμπεριφορά της Αρτζέντο, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι ταυτοχρόνως θύτης και θύμα. «Γνωρίζω πολλά, πολλά θύματα βιασμού και τραυματισμού που έχουν ταραγμένη σεξουαλική συμπεριφορά. Τα τραύματα που φέρουν είναι βαθιά», έγραψε στο Twitter. Όλη αυτή η επιφυλακτικότητα είναι ακόμη πιο δικαιολογημένη αφού η Αζια Αρτζέντο είναι ένα πρόσωπο που προκαλεί πολεμική και συνοδεύεται από μία ταραγμένη προσωπική ζωή.

Καλή είδηση για τον Γουάινστιν;

Αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση σχετικά με το αν το κίνημα #MeToo θα βγει αλώβητο από την υπόθεση Αρτζέντο, που περιγράφεται ως «ιστορία», αλλά όχι ακόμη ως «σκάνδαλο», ορισμένοι προσπαθούν ήδη να εκμεταλλευθούν τα ερωτηματικά που προκαλεί.

Αρχής γενομένης από τον δικηγόρο του Χάρβεϊ Γουάινστιν, τον Μπεν Μπράφμαν, ο οποίος δήλωσε ότι η υπόθεση «δείχνει σε όλους ότι οι κατηγορίες κατά του κ. Γουάινστιν δεν επαληθεύτηκαν με σωστό τρόπο».

Σύμφωνα με τον αστέρα της νεοϋορκέζικης δικηγορίας, η ιστορία αυτή μπορεί να τινάξει στον αέρα το κατηγορητήριο κατά του παραγωγού του Χόλυγουντ, κατά του οποίου έχει απαγγελθεί κατηγορία στο Μανχάταν για βιασμό, εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη και σε στοματικό σεξ επί τριών διαφορετικών γυναικών.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος, όπως φαίνεται, εξαιρείται από τον συλλογισμό του κύριου άρθρου της Post για τις «…απλουστευτικές ετικέτες που ορίζουν τους θύτες και τα θύματα, τους αθώους και τα τέρατα…», απειλείται με επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Όμως, για τον Μπένετ Γκέρσμαν, πρώην εισαγγελέα και καθηγητή Δικαίου στο Pace University, ο Μπράφμαν προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Η υπόθεση Αρτζέντο μπορεί ίσως να ρίξει μία σκιά στο κίνημα #MeToo, «…αλλά δεν έχει σχέση με την υπόθεση Γουάινστιν», λέει. Και αυτό, διότι η Αρτζέντο δεν περιλαμβάνεται σε κανένα κατηγορητήριο κατά του παραγωγού του Χόλυγουντ.

Αυτές οι αποκαλύψεις για την Αρτζέντο θα μπορούσαν, κατά την γνώμη του, να έχουν επιπτώσεις εάν ορισμένες από τις γυναίκες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο βαρύνονταν με υποθέσεις αντίστοιχες της Αρτζέντο.

Όμως «πιστεύω ότι οι εισαγγελείς έκαναν την δουλειά τους και έχουν πραγματικά επαληθεύσει σε βάθος το παρελθόν των γυναικών αυτών», είπε.