Το σκάνδαλο που μπορεί να στοιχίσει την «καρέκλα» της προεδρίας

Το σκάνδαλο που μπορεί να στοιχίσει την «καρέκλα» της προεδρίας
US President Donald Trump (C) waits at his desk before signing confirmations for James Mattis as US Secretary of Defense and John Kelly as US Secretary of Homeland Security, as Vice President Mike Pence (L) and White House Chief of Staff Reince Priebus (R) look on, in the Oval Office of the White House in Washington, DC, January 20, 2017. / AFP / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Εκρηκτική εξέλιξη στη διακυβέρνηση Τραμπ. Διορίζεται ειδικός ανακριτής για να διερευνηθούν πιθανές σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Ποιος μπορεί να καθαιρέσει τον Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ; Με ποια κατηγορία και ποιες διαδικασίες; Ερωτήματα που έχουν ακούγονται συχνά μετά τις νέες αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ ζήτησε από τον διευθυντή του FBI Tζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει τις έρευνες για τις διασυνδέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του με Ρώσους.

Η εκρηκτική νέα εξέλιξη, που φέρεται να επιβεβαιώνεται από σημείωμα που έγραψε ο ίδιος ο Κόμεϊ, ήταν η κλιμάκωση μιας εβδομάδας μεγάλης αναταραχής στον Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ και μετά συζήτησε ευαίσθητες πληροφορίες εθνικής ασφαλείας για το Ισλαμικό Κράτος με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ακόμα και πριν από όλα αυτά, δημοκρατικοί βουλευτές στο Κογκρέσο είχαν ζητήσει να παραπεμφθεί ο πρόεδρος σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης. Τώρα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν διορισμό ειδικού εισαγγελέα για να ερευνήσει το ζήτημα, το λεγόμενο «impeachment», η διαδικασία με την οποία το Κογκρέσο υποβάλλει σε δίκη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει βρεθεί στο προσκήνιο.

Από την άλλη, επιφανείς παράγοντες των Ρεπουμπλικανών μιλούν πλέον για ένα νέο σκάνδαλο «Watergate», ενώ βουλευτές και των δύο κομμάτων, διακεκριμένοι νομικοί και αρθρογράφοι θέτουν ζήτημα καθαίρεσης του προέδρου.

«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης», είπε σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προσβλέπει στην ολοκλήρωση του θέματος αυτού γρήγορα».

Παράλληλα, η διαμάχη αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην Ουάσιγκτον και την Γουόλ Στριτ, όπου οι δείκτες S&P 500 και Dow σημείωσαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για μείωση φόρων και άλλες πολιτικές αποφάσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις εξασθενούν.

 

Ο διορισμός Μιούλερ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διόρισε την Τετάρτη τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και της Ρωσίας, καθώς και πιθανές παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

«Η απόφασή μου (να διορίσω ειδικό ανακριτή) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα» είπε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της χώρας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του. «Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα», είπε.