Το Star Trek ενέπνευσε τη δημιουργία χρησιμότερων υπολογιστών

Το Star Trek ενέπνευσε τη δημιουργία χρησιμότερων υπολογιστών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διάσημη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας βρίσκεται πίσω από μερικά σημαντικά επιτεύγματα της Google και της Amazon.

του Aaron Pressman 

Στην αρχική τηλεοπτική σειρά Star Trek της δεκαετίας του 1960, οι ταξιδιώτες του διαστημόπλοιου Enterprise μπορούσαν να συνομιλήσουν με τον υπολογιστή από οποιοδήποτε δωμάτιο του πλοίου. Ο υπολογιστής, στον οποίο είχε δανείσει τη φωνή της η ηθοποιός Majel Barrett, δυστυχώς δεν είχε όνομα αλλά απαντούσε σε φωνητικές εντολές για αναζήτηση πληροφοριών ή έλεγχο του σκάφους.

Ήταν ένα όραμα για το μέλλον που θα κατέληγε να επηρεάσει μερικούς από τους μεγαλύτερους οραματιστές της τεχνολογίας του σήμερα. Ο φωνητικός ψηφιακός βοηθός της Google είχε το κωδικό όνομα Majel. Και ο υπολογιστής του Star Trek ήταν επίσης η πηγή έμπνευσης για την Alexa, όπως έχει εξηγήσει σε πολλούς ο Jeff Bezos.

Την περασμένη Τετάρτη ήταν η πέμπτη επέτειος της παρουσίασης της Alexa στο κοινό. Η Amazon αποκάλυψε το έξυπνο ηχείο Echo στις 6 Νοεμβρίου 2014. Η Alexa τα γνωρίζει καλά όλα αυτά. Την Τετάρτη τη ρώτησα σχετικά με τα γενέθλιά της και μου απάντησε: «Τα γενέθλιά μου είναι σήμερα … ζήτω!».

Στις αρχές της εβδομάδας, μίλησα με μερικά μέλη της ομάδας που ασχολείται με την Alexa στην Amazon, συμπεριλαμβανομένου του Dave Limp, ο οποίος επιβλέπει όλες τις προσπάθειες της εταιρείας στις συσκευές hardware. Ήταν μια σπουδαία συζήτηση. Έμαθα ότι υπάρχουν πολλά διδάγματα αναφορικά με τις επιχειρήσεις και την καινοτομία που προκύπτουν από την ιστορία επιτυχίας της Alexa.

Ένα ενδιαφέρον πράγμα που σημείωσε ο Limp σχετικά με την Alexa: Καθώς η Amazon βελτιώνει τον προγραμματισμό και τον κώδικα στο παρασκήνιο, όλες οι συσκευές που μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Alexa – ακόμη και τα ηχεία Echo του 2014 – βελτιώνονται επίσης. Η Alexa του σήμερα είναι πολύ καλύτερη στη συζήτηση απ’ ό,τι ήταν στην αρχή.

Για την ιστορία… υπάρχει κι ένα άλλο διάσημο πρότυπο για τους υπολογιστές που ελέγχονται φωνητικά, το οποίο προέρχεται από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’60 αλλά δεν αναφέρεται συχνά από τον τεχνολογικό κλάδο. Αναφέρομαι στον Hal, τον υπολογιστή στην ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Μερικές φορές, όταν το τηλέφωνό μου τα κάνει …σαλάτα στην υπαγόρευση κειμένου ή όταν η Alexa δεν μπορεί να βρει αυτό που ζητάω, μου έρχεται στο μυαλό ο Hal!