Το «σταυρόλεξο» στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν, μετά από την επανεκλογή του Λάι

Το «σταυρόλεξο» στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν, μετά από την επανεκλογή του Λάι
Photo: AFP
Η Κίνα δεν έχασε πολύ χρόνο για να επισημάνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά του Λάι.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη τετραετία στην εξουσία χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με μια αντιπολίτευση που ήθελε να ξεκινήσει εκ νέου μια δύσκολη εμπορική συμφωνία υπηρεσιών με την Κίνα και με την πάντα παρούσα απειλή στρατιωτικής δράσης από το Πεκίνο.

Ο Λάι, από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), κέρδισε το Σάββατο με άνετη διαφορά, αν και με λιγότερες από τις μισές ψήφους, αλλά το κόμμα του έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου, στο οποίο ο Λάι θα πρέπει να βασιστεί για να περάσει τη νομοθεσία και τις δαπάνες.

Η Κίνα δεν έχασε πολύ χρόνο για να επισημάνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά του Λάι, με το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν να λέει ότι το DPP “δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την επικρατούσα κοινή γνώμη” στην Ταϊβάν, αν και δεν κατονόμασε ευθέως τον Λάι, σε αντίθεση με την προεκλογική περίοδο της ψηφοφορίας, όταν τον αποκαλούσε τακτικά επικίνδυνο αυτονομιστή.

Ο Λιν Φέι-φαν, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του DPP, ο οποίος είναι τώρα ανώτερο μέλος μιας δεξαμενής σκέψης του κόμματος, δήλωσε στο Reuters ότι είναι “αρκετά ανήσυχος” ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια “πολύ δύσκολη” τετραετία, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα.

Είπε ότι οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από κοινού αποτελούν τη νομοθετική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανταλλαγές με την Κίνα και να ζητήσουν την επανέναρξη ενός αμφιλεγόμενου συμφώνου για το εμπόριο υπηρεσιών, το οποίο η Ταϊβάν έθεσε στο ράφι πριν από μια δεκαετία μπροστά στις μαζικές διαμαρτυρίες.

“Αυτό είναι που μας ανησυχεί”, είπε. “Οι τοπικές κυβερνήσεις και το κοινοβούλιο θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια γραμμή για να πιέσουν την κεντρική κυβέρνηση”.

Τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Κουομιντάνγκ (KMT), όσο και το μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP) έκαναν εκστρατεία για την επανεκκίνηση του συμφώνου εμπορίου υπηρεσιών.

Κανένα από τα δύο δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα συνεργαστούν στο κοινοβούλιο, αν και ο πρόεδρος του TPP Κο Γουέν-τζε δήλωσε το Σάββατο ότι θα παίξουν το ρόλο μιας “κρίσιμης μειοψηφίας”.

Ο ηττημένος υποψήφιος του KMT Χου Γιου-χι δεν απάντησε άμεσα σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία των δύο κομμάτων την Κυριακή, λέγοντας μόνο ότι “τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την ευθύνη να είναι κόμματα της αντιπολίτευσης”.
Η Κίνα απέρριψε τις εκκλήσεις του Λάι για συνομιλίες. Ο Λάι και το κόμμα του απορρίπτουν τις αξιώσεις του Πεκίνου για κυριαρχία και λένε ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

H “σωστή επιλογή”

Η Κίνα είχε διαμορφώσει την ψηφοφορία ως μια επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να κάνουν τη “σωστή επιλογή”, χωρίς να κατονομάσει κανέναν υποψήφιο που ήθελε να υποστηρίξουν οι πολίτες.

Ο Λάι Ι-Τσουνγκ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Prospect Foundation με έδρα την Ταϊπέι, δήλωσε ότι η Κίνα προσπαθούσε να δικαιολογήσει την προσέγγισή της στην Ταϊβάν, ισχυριζόμενη ότι κατάφερε να τερματίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του DPP.

“Κατά την άποψή μου αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν τη σκληρή γραμμή τους απέναντι στην Ταϊβάν. Δεν υπάρχει κατά την άποψή μου υποχώρηση της πίεσης από την Κίνα και έτσι η κατάσταση θα είναι τεταμένη. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση, αλλά φυσικά η Κίνα θα κάνει τα πάντα δύσκολα για τον Γουίλιαμ Λάι”, είπε, χρησιμοποιώντας το αγγλικό όνομα του Λάι.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Κίνα έχει διοργανώσει δύο γύρους μεγάλων πολεμικών παιχνιδιών γύρω από την Ταϊβάν και οι δυνάμεις της επιχειρούν τακτικά στο στενό της Ταϊβάν. Η Κίνα έχει επίσης περιορίσει ή καταστήσει πιο ακριβές ορισμένες εμπορικές συναλλαγές με την Ταϊβάν.

Το DPP είχε αποκαλέσει όλη αυτή την εκλογική παρέμβαση. Η Κίνα λέει ότι οι ισχυρισμοί για εκλογική παρέμβαση ήταν “βρώμικα κόλπα” του DPP για να κερδίσει ψήφους.

Η Κίνα δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν, την οποία αποκαλεί “ιερό” κινεζικό έδαφος.

Πηγή: reuters.com