Το στοίχημα της Microsoft για το cloud «απέδωσε καρπούς»

Το στοίχημα της Microsoft για το cloud «απέδωσε καρπούς»
epa07133372 Exterior view on the renewed office of Microsoft Netherlands, in Schiphol, the Netherlands, 31 October 2018. EPA/BAS CZERWINSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συμφωνίες υπηρεσιών cloud αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του Satya Nadella να προσελκύσει σημαντικούς πελάτες.

Η Microsoft ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η ίδια σημείωσε αρκετές νέες συμφωνίες υπηρεσιών cloud και οι συμφωνίες προηγούμενων ετών άρχισαν να αποδίδουν.

Τα καθαρά έσοδα ήταν 8,8 δισ. δολάρια, ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Redmond, Wash. Για τους αναλυτές αυτό συγκρίνεται με μια μέση εκτίμηση της τάξεως του 1 δολαρίου. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 30,6 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν 29,9 δισ. δολάρια.

Το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους χαρακτηρίστηκε από «καταιγίδα» μεγάλων εμπορικών brand, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, υπογράφοντας συμφωνίες για τη χρήση του λογισμικού cloud της Microsoft. Στους πελάτες συμπεριλήφθηκαν τα σουπερμάρκετ Kroger, η Walgreens Boot Alliance και η εταιρεία πετρελαίου Exxon Mobile Corp. Ορισμένοι, όπως η Walgreens, δεσμεύτηκαν επίσης να χρησιμοποιούν λογισμικό Office και λογισμικό ασφαλείας που βασίζεται στο cloud.

Οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου, Satya Nadella να προσελκύσει κάποιους πελάτες εκτός του ηγέτη της cloud αγοράς, Amazon.com, και να υπογράψει με πιο σημαντικούς πελάτες. Η Microsoft επωφελείται επίσης από τις πιο παραδοσιακές εταιρείες που μεταφέρουν πολλούς πελάτες τους στο cloud. «Βλέπουμε τη Microsoft να επωφελείται δυσανάλογα σε αυτή τη φάση της υιοθέτησης του Cloud», δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities. «Πρόκειται για επιχειρήσεις που υπήρξαν βασικά καταστήματα για τη Microsoft τα τελευταία 30 χρόνια».

Τα έσοδα από υπηρεσίες Azure cloud-services αυξήθηκαν κατά 73% και ήταν χαμηλότερα από το 76% που η Microsoft ανακοίνωσε στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Ορισμένοι επενδυτές ανησύχησαν, καθώς, ενώ η Azure εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, οι αυξήσεις αυτές έχουν επιβραδυνθεί από το παρελθόν, όταν ο διπλασιασμός ήταν τακτικό φαινόμενο. Οι πωλήσεις του λογισμικού cloud του Office στους πελάτες των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 30%.