Το stop στην αποψίλωση των δασών θα εξαφανίσει πολλές λιχουδιές

Το stop στην αποψίλωση των δασών θα εξαφανίσει πολλές λιχουδιές
pexels
Της Vivienne Walt  

Πολλές λιχουδιές – παγωτό, μπισκότα και κρέμα φουντουκιού με σοκολάτα, για να αναφέρουμε μόνο τρεις – θα μπορούσαν σύντομα να καταστούν δυσκολοεύρετες, και όχι μόνο λόγω των …αποφάσεων για δίαιτα της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με έναν προτεινόμενο νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αμέτρητα είδη διατροφής, καθώς και η σοκολάτα και τα έπιπλα από ξύλο, ίσως αρχίσουν να υπόκεινται σε σκληρούς νέους κανονισμούς αναφοράς προέλευσης, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αποδείξουν ότι δεν έχουν υλοτομήσει δάση για να τα φτιάξουν.

Ο νόμος της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών – ο οποίος εξακολουθεί να χρειάζεται επικύρωση από τις 27 χώρες του μπλοκ – θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους γίγαντες της γεωργίας και στους εμπόρους, επιβάλλοντας ρυθμίσεις σε έξι βασικά υλικά: σόγια, κακάο, καφέ, φοινικέλαιο, βοδινό κρέας και ξύλο. Καλύπτει επίσης ορισμένα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως δέρμα και έπιπλα. Οι κανονισμοί θα απαιτήσουν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν περιέχουν συστατικά που έχουν καλλιεργηθεί σε αποψιλωμένη γη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, εκτιμά ότι με την αποψίλωση των δασών προκειμένου να αναπτυχθούν καλλιέργειες, αυτή η μικρή γκάμα εμπορευμάτων από μόνη της προσθέτει περισσότερους από 31,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης κάθε χρόνο – που συμβάλλουν σημαντικά στα αέρια του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Η εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών από την αλυσίδα προϊόντων της ΕΕ θα είναι ένα τεράστιο έργο: η έρευνα της ίδιας της ΕΕ εκτιμά ότι οι ετήσιες εισαγωγές προϊόντων με φοινικέλαιο – βρίσκεται στη Nutella και σε πολλά παγωτά, για παράδειγμα – αφορούσαν την υλοτόμηση περίπου 67.661 εκταρίων δάσους (676.610 στρέμματα). Άλλα 654.279 στρέμματα δέντρων έχουν κοπεί για να φυτευτεί σόγια – ένας μεγάλος παράγοντας για την αποψίλωση των δασών της Βραζιλίας.

Συμπεριλαμβάνοντας το δέρμα, η ΕΕ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο ένα υλικό που συχνά παραβλέπεται στη συζήτηση για την αποψίλωση των δασών. Στην περιοχή του Αμαζονίου της Βραζιλίας, για παράδειγμα, τα δέντρα έχουν αποψιλωθεί για να δώσουν τη θέση τους σε αγροκτήματα βοοειδών, τα οποία προμηθεύουν τη Volkswagen, τη General Motors και τη Ford με το δέρμα πολυτελείας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή καθισμάτων αυτοκινήτων. Εάν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες της Ευρώπης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα κτήματα που χρησιμοποιούν δεν βρίσκονται σε αποψιλωμένη γη.