Το σχέδιο Στάρμερ για τη Γάζα και οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις

Το σχέδιο Στάρμερ για τη Γάζα και οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις
Britain's Prime Minister Keir Starmer makes an address following an emergency cabinet meeting on Gaza at 10 Downing Street in London on July 29, 2025. (Photo by Toby Melville / POOL / AFP) Photo: AFP
Με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Κιρ Στάρμερ παρουσίασε σχέδιο ειρήνης που προβλέπει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αν το Ισραήλ δεν συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Σε μια σπάνια θερινή συνεδρίαση στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε στους υπουργούς του ολοκληρωμένο σχέδιο ειρήνευσης για τη Γάζα. Σύμφωνα με το σχέδιο, αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποκλεισμό της Χαμάς από κάθε μορφή διακυβέρνησης και στήριξη μιας διεθνώς εγγυημένης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στάση της Γαλλίας, που έχει ήδη ανακοινώσει αντίστοιχη πρόθεση, και έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με Παρίσι και Βερολίνο. Ο Στάρμερ ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του και τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους στη Σκωτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία χαιρέτισε την πρόθεση του Λονδίνου, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό να δηλώνει πως «μαζί σταματάμε τον ατέρμονο κύκλο της βίας και δημιουργούμε ξανά προοπτική ειρήνης».

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «επιβράβευση για τη Χαμάς» και προειδοποιώντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Στάρμερ ότι «τιμωρεί τα θύματα της τρομοκρατίας», σημειώνοντας πως «ένα τζιχαντιστικό κράτος στα σύνορα του Ισραήλ σήμερα θα απειλήσει τη Βρετανία αύριο».

Η απόφαση του Παρισιού να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους επικρίθηκε και από τις ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής στην Ιερουσαλήμ, Μάικ Χάκαμπι, σε συνέντευξή του στο Fox News, παρομοίασε την κίνηση με το «να παραχωρείς τη νίκη στους Ναζί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και ισχυρίστηκε ότι δίνει στη Χαμάς τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη σύγκρουση ως επιτυχία.

Η συζήτηση γύρω από την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αναμένεται να ενταθεί ενόψει Σεπτεμβρίου, με την πρωτοβουλία Στάρμερ να πιέζει το Ισραήλ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναζητηθεί μια ευρύτερη διεθνής συμφωνία για τη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ