Το ταμείο-μαμούθ άνω των 500 εκατ. ευρώ «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη Jumbo

Το ταμείο-μαμούθ άνω των 500 εκατ. ευρώ «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη Jumbo

Jumbo, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, υφίσταται όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις ήδη τις συνέπειες του «lockdown» στη λειτουργία και στα οικονομικά της μεγέθη. Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση της Eurobank Equities, η οποία σε μια πρώτη προσέγγιση (G.RE.CO. – On war footing) ανέφερε πως αν και οι αρχικές ανησυχίες για τη Jumbo αφορούσαν στις επιπτώσεις από την πανδημία στην προμήθεια προϊόντων από την Κίνα, ωστόσο αυτή η επίδραση μειώθηκε, καθώς η κατάσταση στην Κίνα έχει εξομαλυνθεί.

Ωστόσο μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η μείωση της ζήτησης, λόγω των επιπτώσεων από το lockdown στην κατανάλωση. Όπως αναφέρεται, κάτι τέτοιο σημειώνεται στη Ρουμανία, δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Jumbo, όπου και εκεί τα μέτρα δείχνουν να γίνονται πιο αυστηρά.

Σε νέο report (Jumbo – Covid19 scenarios) που υπογράφει επίσης ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Eurobank Equities, Σταμάτης Δραζιώτης, επικαιροποιούνται τα στοιχεία, ώστε οι επενδυτές να κατανοήσουν την έκταση της λειτουργικής μόχλευσης και του δυνητικού αντίκτυπου στα κέρδη και τη ρευστότητα της Jumbo, με βάση την αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια του lockdown στις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Τα τρία σενάρια που εξετάζονται, ανάλογα με τη διάρκεια του lockdown, προβλέπουν μια μείωση που κυμαίνεται από 29% έως και 78% στα εκτιμώμενα για το 2020 EBITDA της Jumbo.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η Jumbo είναι σε απόλυτα ικανή θέση να απορροφήσει τις όποιες επιπτώσεις λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, ύψους 507 εκατ.ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, ποσό που αναμένεται υψηλότερο λόγω του πολύ θετικού δεύτερου εξαμήνου της περασμένης χρήσης.

Ο τελευταίος δημοσιοποιημένος ισολογισμός, ο οποίος αφορά την 12μηνη χρήση που έληξε στα τέλη του περσινού Ιουλίου, δείχνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Jumbo ήταν 506,6 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και 145 εκατ. ευρώ, σε διετή χρονικό ορίζοντα. Με τα μετρητά που υπήρχαν πλέον στην άκρη να ξεπερνούν κατά 307,7 εκατ. ευρώ το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου.

Ανεξάρτητα, όμως, από την έκταση της λειτουργικής μόχλευσης (με την ετήσια λειτουργική βάση να βρίσκεται στα επίπεδα των 180-190 εκατ. ευρώ) σημειώνεται πως η Jumbo διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την αντιμετώπιση ενός παρατεταμένου κλεισίματος των καταστημάτων, όπως αναφέρθηκε.

Παράλληλα, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο μετριασμός του κόστους από πλευράς εταιρείας λόγω του lockdown είναι περιορισμένος. Εκτιμάται επίσης ότι η εταιρεία θα κάνει χρήση των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Συνολικά, η εκτίμηση που διατυπώνεται στο report βασίζεται στην υπόθεση ενός πλήρους lockdown έως το τέλος Απριλίου, με το β’ εξάμηνο να αναμένεται θετική αντίδραση (+6%) στις πωλήσεις και επιστροφή στην «κανονικότητα» των αποτελεσμάτων του Ομίλου το 2021.

Το report «βλέπει» συνολικά πτώση των εσόδων κατά 5% το 2020 και πτώση του EBITDA κατά 16%, αλλά, όπως αναφέρεται, αυτό αρχίζει να μοιάζει με ένα καλοπροαίρετο σενάριο, ειδικά δεδομένης της κλιμάκωσης της κατάστασης στη Ρουμανία.