Το «ταξίδι» καινοτομίας του egg: Από τα όνειρα και την ιδέα στο επιχειρείν

Το «ταξίδι» καινοτομίας του egg: Από τα όνειρα και την ιδέα στο επιχειρείν
Ο επιταχυντής της Eurobank, που έχει ήδη στηρίξει 1.000 νέους επιχειρηματίες, συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας. Το Fortune Greece μιλάει με τον Μιχάλη Βλασταράκη και τη Ρούλα Μπαχταλιά για το πώς είναι να «μεγαλώνεις καινοτόμες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Ήταν Ιούνιος του 2013, όταν από ένα διαμέρισμα στον Λυκαβηττό αναδείξαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα 40 επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών, που καινοτομούν και διακρίνονται με «όχημα» το όραμα, το ταλέντο, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη σκληρή δουλειά. Στην περίοδο των μνημονίων ήταν, άλλωστε, ζητούμενο για την Ελλάδα να μπορέσει να βγει από την εσωστρέφεια, να αναπτύξει ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο και να «υιοθετήσει» μια νέα κουλτούρα, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι και νέες άφηναν τη χώρα για να δουλέψουν στο εξωτερικό, φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «brain drain».

Την ίδια περίοδο ξεκινούσε παράλληλα μια δυναμική πρωτοβουλία από την Eurobank σε συνεργασία με το Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, το «egg – enter•grow•go», ένα πρόγραμμα το οποίο έμελλε να μετατραπεί σε μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας. Η συμπλήρωση των δέκα χρόνων του επιχειρηματικού επιταχυντή egg, παράλληλα με το κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού που κρατάτε στα χέρια σας, ήταν και η καταλληλότερη αφορμή ώστε να επισκεφθούμε τον χώρο όπου «στεγάζεται» μέχρι σήμερα το egg, καθώς αναμένεται να αποκτήσει σύντομα το δικό του ολοκαίνουργιο σπίτι. Εκεί μας υποδέχθηκαν ο Μιχάλης Βλασταράκης, γενικός διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας του Οµίλου Eurobank και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του «egg – enter•grow•go», και η Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Όπως εξηγεί στο Fortune Greece o Μιχάλης Βλασταράκης, γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, η ανάγκη για καινοτόμες επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα, αλλά και η ανάγκη να αναχαιτιστεί η διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ήταν μερικές από τις βασικές αιτίες για να ξεκινήσει το egg αρχικά ως μια ενέργεια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία δέκα χρόνια μετά μετουσιώθηκε σε πραγματική επιχειρηματικότητα. Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων, το egg έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερους από χίλιους επιχειρηματίες, ενώ έχει συμβάλει στη δημιουργία 150 εταιρειών, με τη Eurobank να αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα την εξέλιξη της καινοτομίας με βάση τα διεθνή πρότυπα.