Το τελευταίο «αντίο» στον Ντιέγκο Μαραντόνα

Το τελευταίο «αντίο» στον Ντιέγκο Μαραντόνα
epa08841699 (FILE) - Argentinean national soccer team head coach Diego Maradona speaks during a press conference at Loftus Versfeld Stadium in Pretoria, South Africa, 21 June 2010 (re-issued on 25 November 2020). Diego Maradona has died after a heart attack, media reports claimed on 25 November 2020. The Argentine soccer great was among the best players ever and who led his country to the 1986 World Cup title before later struggling with cocaine use and obesity. He was 60. EPA/VASSIL DONEV *** Local Caption *** 02214070 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέσα σε κλίμα απόλυτης συγκίνησης ο κόσμος αποχαιρέτησε τον κορυφαίο Αργεντίνο παίκτη.

Από τις 00:53 της Παρασκευής (27/11), ο σπουδαίος Ντιέγκο Μαραντόνα, πέρασε στην «αιωνιότητα», με την ολοκλήρωση της ταφής του στο κοιμητήριο Jardin της Μπέλα Βίστα, δίπλα στους τάφους της μητέρας του Τότα και του πατέρα του Δον Ντιέγκο.

Μέσα σε κλίμα απόλυτης συγκίνησης τα στενά συγγενικά του πρόσωπα, η Καλούντια Βιγιαφάνιε και οι δύο κόρες τους Ντάλμα και Τζιανίνα, τα αδέρφια του, αλλά και μόλις 25 άτομα του πολύ στενού οικογενειακού κύκλου του μεγάλου Αργεντινού άσου, είπαν το τελευταίο «αντίο» στον παίκτη και τον άνθρωπο που αποτέλεσε το μεγαλύτερο σύμβολο της Αργεντινής κι ένας απ’ τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών.

epa08843366 Maradona fan club members hold candles with Maradona's picture posters as they pray for their soccer hero in Kolkata Eastern India 26 November 2020. Diego Maradona has died at the age of 60 after a heart attack on 25 November 2020. EPA/PIYAL ADHIKARY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έξω από το Jardin, χιλιάδες κόσμου με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούσε με το δικό του τρόπο τον «Ντιεγκίτο» που «έφυγε» από τη ζωή το μεσημέρι της Τετάρτης (25/11), έπειτα από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 60 ετών.

Εκατοντάδες άτομα, προσπάθησαν να προσεγγίσουν την τελετή κι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις (δημιουργήθηκαν αρκετές εστίες έντασης, όπως συνέβη και το απόγευμα έξω από την Casa Rosada), με τον κόσμο να ενημερώνεται λίγο μετά τη 01:00 πως ολοκληρώθηκε η ταφή και να ξεσπάει σε νέους λυγμούς και σε τραγούδια για να τιμήσει τον «δικό» του Ντιέγκο.

epa08845171 Fans follow the funeral procession that moves the remains of Diego Armando Maradona from the Plaza de Mayo to the cemetery passes by, in Buenos Aires, Argentina, 26 November 2020. Diego Maradona died on 25 November at the age of 60. EPA/ENRIQUE GARCIA MEDINA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκίνηση με το στεφάνι του Πελέ

Ανάμεσα στα χιλιάδες στεφάνια που κατέφτασαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (26/11) στην Casa Rosada, όπου βρισκόταν αρχικά η σωρός του Ντιέγκο Μαραντόνα, υπήρχε κι ένα που ξεχώριζε κι έκανε ακόμη πιο συγκινητική την ατμόσφαιρα.

Ήταν το στεφάνι που είχε στείλει ο μεγάλος Πελέ, για να τιμήσει τον Αργεντινό άσο, μαζί με ένα συγκλονιστικό μήνυμα. Στολισμένο με μπλε και κίτρινα λουλούδια που σχημάτιζαν ένα είδος βραζιλιάνικης σημαίας, στο στεφάνι του μεγάλου Βραζιλιάνου άσου, υπήρχε και μία κορδέλα που έγραφε: «Ο Θεός σε έκανε ιδιοφυΐα, ο κόσμος σου έδωσε την αγάπη του. Πελέ».

Το συγκεκριμένο στεφάνι μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους της οικογένειας του Μαραντόνα στο κοιμητήριο Jardin, για να μπει δίπλα στον τάφο του μεγάλου άσου. «Αντίπαλοι» για χρόνια στη «μάχη» για τον κορυφαίο όλων των εποχών, αλλά νικητές στη ζωή και στο σεβασμό.

Ο ιδιαίτερος φόρος τιμής του Πορταλούπι στον Μαραντόνα

O Ντιέγκο Μαραντόνα κατάφερε να τους ενώσει όλους: οπαδούς της Μπόκα και της Ρίβερ, Βραζιλιάνους και Αργεντινούς. Δεν γινόταν διαφορετικά. Έτσι συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός που μόνο ο Ντιέγκο μπορούσε να προκαλέσει: Ο Βραζιλιάνος προπονητής της Γκρέμιο, Ρενάτο Πορταλούπι, επέλεξε να παρουσιαστεί στον πάγκο και να  καθοδηγήσει τους παίκτες, στον αγώνα που έγινε τα ξημερώματα, με την Γκουαρανί στην Ασουνσιόν (κέρδισε με 2-0 η Γκρέμιο) για το Copa Libertadores, φορώντας την φανέλα της εθνικής Αργεντινής με το νούμερο 10, ως φόρο τιμής στον Μαραντόνα.

Ίνδαλμα της Γκρέμιο ως παίκτης ο Ρενάτο Πορταλούπι ή Γκαούτσο, πολλαπλασίασε τη επιρροή του του ως προπονητής. Στον τρίτο του κύκλο στην ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε – που ξεκίνησε το 2016 – κέρδισε έξι τοπικά τουρνουά, το Libertadores 2017 και το Recopa Sudamericana 2018. Ο 58χρονος Ρενάτο έπαιξε 41 παιχνίδια με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, ήταν μέλος  της ομάδας που έμεινε εκτός των προημιτελικών από τη Γαλλία στο Μεξικό 86.