Το τέλος του «996»; Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να αντιτεθεί στη βάναυση εργασιακή κουλτούρα του τεχνολογικού κλάδου

Το τέλος του «996»; Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να αντιτεθεί στη βάναυση εργασιακή κουλτούρα του τεχνολογικού κλάδου
epa07029349 A woman works at a Talak textile factory in Wuxi, Jiangsu Province, China, 16 September 2018 (issued 18 September 2018). The US is imposing new tariffs on 200 billion US dollar of Chinese goods will take effect on 24 September 2018, starting at 10 percent and increasing to 25 percent from the start of 2019, media reported. The biggest round of US tariffs so far will apply to almost 6,000 items and will escalate a trade war with Beijing. The tariffs will include items like handbags, rice and textiles. The Chinese commerce ministry said it will retaliate. EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Grady McGregor

Είναι επίσημο: οι Κινέζοι εργαζόμενοι στην τεχνολογία μπορούν επιτέλους να ξεκουράζονται τα βράδια και τα σαββατοκύριακα.

Ή τουλάχιστον τώρα έχουν σαφέστερη νομική αξίωση έναντι των απλήρωτων υπερωριών. Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της Κίνας, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο, και το Υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσαν από κοινού ότι η εργασιακή κουλτούρα «996» της Κίνας – η αξίωση ότι οι εργοδότες στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας έχουν το δικαίωμα να απαιτούν από τους εργαζόμενους να εργάζονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα – είναι παράνομη.

«Νομικά, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα για αντίστοιχες αποζημιώσεις και ώρες ανάπαυσης ή αργίες», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. «Η τήρηση του εθνικού καθεστώτος για τις ώρες εργασίας είναι υποχρέωση των εργοδοτών. Οι υπερωρίες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε εργασιακές διαφορές, να επηρεάσουν τη σχέση εργαζομένου-εργοδότη και την κοινωνική σταθερότητα».

Η απαγόρευση της κουλτούρας 996 σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην σκληρή εργασιακή κουλτούρα, που ορισμένες από τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας θεωρούν ότι συνέβαλε στην επιτυχία τους.

Ταυτόχρονα, για την κυβέρνηση της Κίνας η οπτική μιας λαϊκιστικής ώθησης μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση του «996». Η καταπολέμηση της κουλτούρας του «996» είναι μέρος της ευρύτερης εκστρατείας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος για να μειώσει την ανισότητα στην κινεζική κοινωνία και να περιορίσει τη δύναμη των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών της χώρας.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του μετά από επανεξέταση 10 δικαστικών υποθέσεων στις οποίες υπερβολικά απασχολούμενοι υπάλληλοι αρνήθηκαν την παροχή υπερωριών. Σε μια περίπτωση, ένας υπάλληλος σε μια ανώνυμη εταιρεία πολυμέσων πέθανε στο χώρο εργασίας αφού αναγκάστηκε να εργαστεί για πολλές ώρες.

Το δικαστήριο δεν περιόρισε την κρίση του στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας προφανώς βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μετά από χρόνια υιοθέτησης σκληρών εργασιακών συνηθειών. «Η σημερινή απόφαση που εκδόθηκε από το δικαστήριο πιθανότατα θα ληφθεί υπόψη από ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο», λέει ο Brock Silvers, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της Kaiyuan Capital στο Χονγκ Κονγκ.

Η απαγόρευση του καθεστώτος εργασίας «996» τοποθετεί την κυβέρνηση σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στους ισχυρούς τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας, λέει ο Bo Zhuang, Κινέζος οικονομολόγος στην Loomis Sayles.

Ο Zhuang λέει ότι η απόφαση του δικαστηρίου και άλλα φιλολαϊκά μέτρα ενδέχεται εν μέρει να στοχεύουν στο να βοηθήσουν τον πρόεδρο Σι να ενισχύσει την εξουσία του για μια τρίτη θητεία ενόψει του Εθνικού Κογκρέσου του επόμενου έτους. «Η Κίνα εφαρμόζει λαϊκιστικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής ευημερίας και των διώξεων των τεχνολογικών εταιρειών… και η προστασία της εργασίας είναι μέρος αυτών των μέτρων», λέει ο Zhuang. «Ο Πρόεδρος Σι θέλει να είναι πιο ασφαλής και ως εκ τούτου πιο δημοφιλής».

Ο Silvers συμφωνεί. «Οι κινήσεις ενάντια στην κουλτούρα του ’996’ μπορεί να ωθούνται περισσότερο από την κινεζική εκδοχή της λαϊκιστικής πολιτικής παρά από μια οικονομική ή κανονιστική λογική», λέει.