Το τεράστιο κόστος που άφησε πίσω της η πρωτοφανής καταστροφή στην Χαλκιδική

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμπορικοί παράγοντες της περιοχής μιλούν στο Fortune για την επόμενη μέρα των επαγγελματιών της περιοχής.

Εφτά νεκροί, 120 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες, ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα, είναι ο πρώτος απολογισμός από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή της Χαλκιδικής. Ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να μπει στην κανονικότητα, ενώ οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε εστίαση και τουρισμό, λαμβάνουν δραστικά μέτρα ώστε να μην χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και το τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το κόστος των ζημιών στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, αλλά και στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν ξεριζωθεί ανέρχεται σε 22.000, ενώ οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν περίπατο για εκατοντάδες αγρότες που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευτυχώς, ο τουρισμός, που είναι και το δυνατό “χαρτί” της περιοχής, με τα ΑΜΦ στον εν λόγω κλάδο από εστιατόρια, beach bars, μέχρι ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να ξεπερνούν τις 25.000 έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο fortunegreece.com ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Α’ αντιπρόεδρος τους Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσσιος, οι απώλειες για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 80 κλινών, που διέθεταν γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση τους και είχαν προνοήσει για την ομαλή παροχή νερού σε περίπτωση διακοπής, είναι περιορισμένες. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, εμφανίζεται, κυρίως, στα μικρότερου μεγέθους ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.

Αναγνωρίζει πως η παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση, ωστόσο, τονίζει πως το τελικό αποτέλεσμα διαχείρισης της όλης κατάστασης θα κριθεί από το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποζημίωση των πληγέντων επιχειρηματιών, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή ευνοϊκότερων φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων θα τους δώσει μια ανάσα.

Υπενθυμίζεται πως οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ, οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

«Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών επηρέασε τους ντόπιους τουρίστες των γύρω περιοχών, οι οποίοι ακύρωσαν την εκδρομή τους για το μπάνιο του Σαββατοκύριακου. Την Πέμπτη, μετά το συμβάν, είχαμε αρκετές πρόωρες αναχωρήσεις, ενώ οι ακυρώσεις κρατήσεων αφορούσαν μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο» επισημαίνει ο κ. Τάσσιος , προσθέτοντας πως από τις 15 Ιουλίου και μετά δεν παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων.

Βέβαια τόσοι οι ξένοι όσο και οι Έλληνες τουρίστες που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική, εξακολουθούν να τηλεφωνούν σε tour operators και ξενοδοχεία ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή.

Πλέον οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως οι θεομηνίες θα αποτελούν από εδώ και στο εξής συχνότερο φαινόμενο, το οποίο ο άνθρωπος είναι ανήμπορος να αντιμετωπίσει. Αυτό που σίγουρα όμως μπορεί να κάνουν, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα, είναι να λάβουν δρακόντια μέτρα πρόληψης, μέσα από επενδύσεις σε καλύτερες υποδομές και έγκαιρη ενημέρωση.