Το «θαύμα» της Εσθονίας: Eκδίδει ψηφιακές ταυτότητες, εξοικονομεί 800 χρόνια εργασίας ετησίως!

Το «θαύμα» της Εσθονίας: Eκδίδει ψηφιακές ταυτότητες, εξοικονομεί 800 χρόνια εργασίας ετησίως!

E-stonia: Έρχεται η ψηφιακή ταυτότητα για όλους τους πολίτες της Εσθονίας.

της McKenna Moore

Η Πρόεδρος της Εσθονίας, Kersti Kaljulaid, θέλει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι η τεχνολογία σε κάνει ελεύθερο. Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε στην Nina Easton του Fortune, στη Σύνοδο Most Powerful Women την περασμένη Τρίτη, «η τεχνολογία δεν σας κάνει ασφαλείς• όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν».

Η Kaljulaid (φωτό) μίλησε στο ακροατήριο της συνόδου για την ψηφιακά πρωτοπόρο χώρα της. Οι Εσθονοί ζουν σε μια ολοένα και πιο ψηφιοποιημένη χώρα, με αναπτυγμένες υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ξεκίνησαν να στήνονται το 2001. Η λεγόμενη E-stonia είναι χτισμένη σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται X-Road, μια ψηφιακή υποδομή που υποστηρίζει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές υπηρεσίες. Η Kaljulaid λέει ότι η υποδομή λειτουργεί σαν ένα κατάστημα εφαρμογών, όπου σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση ή άτομο που έχει κατασκευάσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία μπορεί να το καταστήσει διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιώντας το X-Road ως μια ψηφιακή ραχοκοκαλιά, η κυβέρνηση της Εσθονίας εκδίδει σε κάθε πολίτη μια ψηφιακή ταυτότητα ή διαβατήριο. Το ψηφιακό αυτό έγγραφο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες, την ψήφο, την πληρωμή φόρων, τη λήψη συνταγών για φάρμακα, και άλλα.

«Δηλώνετε την ταυτότητά σας στον ψηφιακό κόσμο όπως ακριβώς και στον αναλογικό κόσμο» εξήγησε η Kaljulaid. «Με το διαβατήριό σας».

Η μικρή χώρα των μόλις 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων εξοικονομεί 800 χρόνια εργασίας ετησίως διατηρώντας ψηφιακά τις κυβερνητικές της λειτουργίες. Η Kaljulaid πιστεύει ότι το X-Road είναι ένα μεγάλο εργαλείο ισότητας επειδή ωφελεί υπο-εξυπηρετούμενους πληθυσμούς, όπως οι μητέρες με μικρά παιδιά ή τα άτομα με διαφορετικές ικανότητες, εξοικονομώντας το χρόνο και τους πόρους που θα απαιτούνταν για την εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών πρόσωπο-με-πρόσωπο.

Η πρόεδρος πιστεύει ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί στην Εσθονία αλλά μπορεί να μη λειτουργήσει στις ΗΠΑ επειδή οι Εσθονοί πολίτες είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν την κυβέρνησή τους για να κατανοήσουν το ψηφιακό περιβάλλον. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το E-stonia είναι πλήρως ενημερωμένη και ασφαλής. Για παράδειγμα, είναι συμβατή με το blockchain, αποθηκεύοντας τα δεδομένα κάθε πολίτη σε ξεχωριστές βάσεις δεδομένων και καταγράφοντας κάθε αλληλεπίδραση με τα δεδομένα. Αυτό το σύστημα, είπε η Kaljulaid, επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους και τι κάνει με αυτά.

Αυτό το οικοσύστημα τεχνολογίας και εμπιστοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που η Kaljulaid ονομάζει «ψηφιακή υγιεινή». Όπως τόνισε, η διδασκαλία της τεχνολογίας στα παιδιά από νωρίς είναι κρίσιμο στοιχείο, όπως ακριβώς μαθαίνουν να πλένουν τα χέρια τους. «Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά να είναι ασφαλή νωρίς και συχνά», είπε.

Το επόμενο βήμα για την πρόεδρο και το ψηφιοποιημένο της κράτος; Διαδικτυακή εκπαίδευση διαθέσιμη σε όλους τους e-πολίτες, εντός και εκτός των συνόρων της Εσθονίας. Οι Εσθονοί πολίτες μπορούν να μετακινούνται και να εργάζονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Kaljulaid δηλώνει ότι θέλει να προσφέρει σε όλους τους Εσθονούς πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην εσθονική γλώσσα.