Το TikTok ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το χάος της παραπληροφόρησης

Το TikTok ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το χάος της παραπληροφόρησης
epa08667463 (FILE) - A close-up shows the video-sharing application TikTok on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020 (reissued 14 September 2020). According to statement issued by Microsoft, Chinese company ByteDance refused to sell its USA operations of TikTok to the US tech giant. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι το νέο βήμα του TikTok εγείρει πολλά ερωτήματα.

της Danielle Abril

Το TikTok γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι πλέον μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εφήβους που αναρτούν χορευτικά βίντεο. Είναι επίσης ένα μέρος όπου οι άνθρωποι διαδίδουν επιβλαβή παραπληροφόρηση – ένα πρόβλημα που έχει πολλαπλασιαστεί στις πλατφόρμες των πιο διαδεδομένων αντιπάλων του.

Η υπηρεσία δήλωσε την Τετάρτη ότι λαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τώρα θα επισημαίνει αναρτήσεις με «μη τεκμηριωμένο περιεχόμενο» σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των κοινοποιήσεων. Εάν οι χρήστες εξακολουθούν να προσπαθούν να μοιραστούν το βίντεο, θα λαμβάνουν ακόμα μια προειδοποίηση που θα τους υπενθυμίζει ότι το βίντεο έχει «μη επαληθευμένο» περιεχόμενο πριν το κοινοποιήσουν.

Ωστόσο, οι ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι το νέο βήμα του TikTok εγείρει πολλά ερωτήματα.

Για παράδειγμα, τί θεωρείται «μη τεκμηριωμένο περιεχόμενο»; Θα είναι τελικά οι χρήστες υπεύθυνοι για την επισήμανση τέτοιων αναρτήσεων ή σκοπεύει το TikTok να τις εντοπίζει προληπτικά; Τί μέρος αυτής της εργασίας θα γίνεται από τεχνητή νοημοσύνη αντί για ανθρώπους; Είναι η ομάδα εποπτείας περιεχομένου αρκετά μεγάλη για να χειρίζεται τον τεράστιο αριθμό δημοσιεύσεων που δημοσιεύουν οι χρήστες κάθε μέρα; Και πόσο επηρεάζει η κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok, ByteDance, αυτές τις αποφάσεις;

Το TikTok δεν είχε απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου.

Ιδού τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Καταρχήν, το TikTok λέει ότι ήδη αφαιρεί την παραπληροφόρηση όταν την εντοπίζει, αν και δεν γνωρίζουμε πώς αναγνωρίζεται αυτή.

Λέει επίσης ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεργάζεται με τη Logically, μια εταιρεία που συνδυάζει ανθρώπους ελεγκτές πληροφοριών με τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Όταν η Logically προσδιορίζει ότι ένα βίντεο έχει παραπληροφόρηση, το TikTok το κατεβάζει. Δεν είναι σαφές εάν αυτό συμβαίνει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση του TikTok να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση πιθανότατα θα συνοδευτεί από νέες προκλήσεις και πολύ περισσότερο έλεγχο σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του σχεδίου. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο για την κοινωνία όσο και για την επιχείρηση.

Πηγή: fortune.com