Tο TikTok σχεδιάζει την προσθήκη ομαδικής συνομιλίας- Ανησυχούν για την εθνική ασφάλεια οι ΗΠΑ

Tο TikTok σχεδιάζει την προσθήκη ομαδικής συνομιλίας- Ανησυχούν για την εθνική ασφάλεια οι ΗΠΑ
epa08667463 (FILE) - A close-up shows the video-sharing application TikTok on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020 (reissued 14 September 2020). According to statement issued by Microsoft, Chinese company ByteDance refused to sell its USA operations of TikTok to the US tech giant. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει - Η ανταλλαγή μηνυμάτων ενδέχεται να μην είναι κρυπτογραφημένη.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί η εφαρμογή του TikTok φέτος με την προσθήκη μιας νέας δυνατότητας, την ομαδική ανταλλαγή μηνυμάτων. Η ιδέα ανήκει στον ιδρυτή της εταιρίας παροχής υπηρεσιών διαδικτυακής τεχνολογίας «ByteDance», ο οποίος φιλοδοξεί να διευρύνει τις δυνατότητες της εφαρμογής εκτός των ορίων της απλής κοινωνικής αλληλεπίδρασης ακολουθώντας την τακτική της κινεζικής έκδοσης που ισχύει ήδη από το 2019.

Το TikTok, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους και τους νέους ενήλικες, έχει επεκτείνει την παροχή των ζωντανών μεταδόσεων και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ μία τέτοια καινοτομία θα επέτρεπε στους χρήστες να συνδεθούν πιο εύκολα με τους influencers, ενώ θα τους ωθούσε να παραμείνουν ενεργοί στην εφαρμογή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ByteDnace είχε προχωρήσει από το περασμένο έτος σε συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή της ομαδικής συνομιλίας, οι οποίες ωστόσο διακόπηκαν μετά την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ κατά της εφαρμογής και την απαγόρευσή της στην Ινδία. Αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις έχουν αρχίσει ξανά μετά την ενέργεια του Τζο Μπάιντεν να θέσει σε παύση μία κυβερνητική αγωγή που θα μπορούσε να αναστείλει εκ νέου την χρήση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι το TikTok μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας, αφού τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών θα μπορούσαν να ληφθούν από την κυβέρνηση της Κίνας. Η TikTok, η οποία έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέκρινε και αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Υπάρχει πιθανότητα η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στις ομαδικές συνομιλίες να μην είναι κρυπτογραφημένη.

Ο Χάνι Φάριντ, ειδικός ψηφιακής ιατροδικαστικής και μέλος του συμβουλίου του TikTok στις ΗΠΑ, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει πληροφορηθεί για την έναρξη των ομαδικών συνομιλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από τις διευρυμένες διαστάσεις που θα πάρουν τα κοινωνικά μηνύματα.