Το TikTok της Κίνας δείχνει στους Αμερικανούς καπιταλιστές πώς να διαταράξουν τον κλάδο των social media

Το TikTok της Κίνας δείχνει στους Αμερικανούς καπιταλιστές πώς να διαταράξουν τον κλάδο των social media
This photo illustration taken on September 14, 2020 shows the logo of the social network application TikTok (L) and a US flag (R) shown on the screens of two laptops in Beijing. - US tech giant Microsoft said on September 13 its offer to buy TikTok was rejected, leaving Oracle as the sole remaining bidder ahead of the imminent deadline for the Chinese-owned video app to sell or shut down its US operations. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Μία από τις πιο αγνές μορφές αμερικανικού καπιταλισμού στις μέρες μας περιλαμβάνει, κατά ειρωνικό τρόπο, μια κινεζική εταιρεία.

Το TikTok, η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή της κινεζικής εταιρείας ByteDance, συνεχίζει να νικάει τον βασιλιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την μητρική του Facebook και του Instagram, Meta, με το τελευταίο παράδειγμα να έρχεται αυτή την εβδομάδα.

Μετά από μέρες κριτικής σχετικά με αλλαγές στην εφαρμογή Instagram που σχεδιάστηκαν για να μιμούνται τα δημοφιλή προτεινόμενα βίντεο του TikTok, το Instagram έκανε πίσω την Πέμπτη και είπε ότι θα αντιστρέψει την πορεία των αλλαγών.

Σε μια συνέντευξη στο Platformer, το αφεντικό του Instagram, Adam Mosseri, δεν έκανε ποτέ αναφορά στο TikTok, αλλά αναγνώρισε εμμέσως ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να αναπαραγάγει τη μέθοδο του ανερχόμενου ανταγωνιστή.

«Με το νέο σχεδιασμό, οι χρήστες είναι απογοητευμένοι και τα δεδομένα χρήσης δεν είναι καλά», είπε ο Mosseri. «Έτσι, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα πίσω, να ανασυνταχθούμε και να καταλάβουμε πώς θέλουμε να προχωρήσουμε».

Είναι μια εντυπωσιακή περίπτωση των αμερικανικών ελεύθερων αγορών σε λειτουργία –  αν και με τη σκιά της κινεζικής κυβέρνησης. Ακριβώς όπως το Facebook κατέκτησε το Διαδίκτυο τελειοποιώντας μια σχετικά νέα ιδέα – μια διαδραστική ψηφιακή εμπειρία που τροφοδοτείται από τα κοινωνικά δίκτυα των χρηστών – το TikTok δημιούργησε κάτι που μπορεί να είναι τόσο ανώτερο που τελικά αντικαθιστά τον προκάτοχό του.

Με τη Meta να υπερηφανεύεται ότι έχει περισσότερους από 3,65 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως σε όλη την οικογένεια εφαρμογών της, η λογική λέει ότι η αξία της εταιρείας – και το κύριο προπύργιο έναντι του ανταγωνισμού – είναι ο ιστός των διασυνδέσεων που είναι ενσωματωμένος στο τεράστιο κοινό της. Πρέπει να έχετε λογαριασμό στο Facebook ή στο Instagram γιατί εκεί έχουν όλοι οι φίλοι σας και αποθηκεύουν όλο το αγαπημένο τους περιεχόμενο (εικόνες, ειδήσεις, κουτσομπολιά, προσκλήσεις σε πάρτι).

Το TikTok ανέτρεψε αυτή τη λογική. Η ByteDance απομακρύνεται από την προσέγγιση της Meta έχοντας δημιουργήσει όχι ένα εξίσου μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, αλλά παρακάμπτοντας εντελώς το κοινωνικό γράφημα. Αντίθετα, το TikTok αξιοποιεί ανώτερους αλγόριθμους βασισμένους σε τεχνητή νοημοσύνη για να προσελκύσει τους χρήστες.

Οι καταναλωτές εγκαθιστούν το TikTok με φρενήρη ρυθμό και κλείνουν το χάσμα χρήσης με το Facebook και το Instagram. Ο παγκόσμιος αριθμός ενεργών χρηστών του TikTok αυξήθηκε από 55 εκατομμύρια στις αρχές του 2018 σε 1 δισεκατομμύριο στα μέσα του 2021. Κατά την ίδια περίοδο, ο μηνιαίος αριθμός ενεργών δραστηριοτήτων του Facebook αυξήθηκε από 2,2 δισεκατομμύρια σε 2,9 δισεκατομμύρια, με δραματική επιβράδυνση τους τελευταίους 12 μήνες. Η Meta δεν δημοσιεύει τακτικά δεδομένα χρήσης του Instagram.

Στην ουσία, το TikTok είναι απλώς καλύτερο στο να ξέρει τι θέλει ο χρήστης και να του το προσφέρει. Η άνοδος του TikTok είναι ένα οδυνηρό μάθημα για τη Meta, αλλά οι επιχειρηματίες του χώρου της τεχνολογίας πρέπει να διδαχθούν από αυτό.