«Το τηλεοπτικό Βατερλώ του Τζο Μπάιντεν»

«Το τηλεοπτικό Βατερλώ του Τζο Μπάιντεν»
epa11442589 Members of the media sit in a press filing area at Georgia Institute of Technology's McCamish Pavilion, as a monitor shows the first 2024 presidential election debate between US President Joe Biden and former President Donald J. Trump, in Atlanta, Georgia, USA, 27 June 2024. The first 2024 presidential election debate was hosted by CNN. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γερμανικός Τύπος για το ντιμπέιτ Τζο Μπάιντεν-Ντόναλντ Τραμπ.

Η ηλικία των δύο υποψήφιων Αμερικανών πολιτικών για την επόμενη προεδρία των ΗΠΑ ήταν ήδη από πολύ νωρίς αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού στα ΜΜΕ. Ποικίλα σχόλια στον γερμανικό Τύπο στον απόηχο του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ, με το ζήτημα της ηλικίας να παραμένει στο επίκεντρο.

«Παραείναι μεγάλος» γράφει το περιοδικό Spiegel για τον Τζο Μπάιντεν, με τον συντάκτη να σχολιάζει πως «το ερώτημα δεν είναι ποιος έχασε αυτή τη μονομαχία. Το ερώτημα είναι στην καλύτερη περίπτωση πότε την έχασε ο Τζο Μπάιντεν (…) Ήταν μία απέλπιδα προσπάθεια στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Μπάιντεν, από την αρχική σύγχυση μέχρι το πικρό τέλος. Για τους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ και για τους υποστηρικτές της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο ήταν μια βραδιά για γερά νεύρα. Τα συναισθήματα των περισσοτέρων μάλλον κυμαίνονταν μεταξύ πανικού, τρόμου και οίκτου (…) Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας άξιος πολιτικός και ένας καλός πρόεδρος. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του μέχρι στιγμής ήταν να σώσει τον κόσμο από μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Θα αποτελούσε τώρα ένδειξη δύναμης αν παραδεχόταν σύντομα την αδυναμία του και αποχωρούσε. Ήταν ξεκάθαρο για όλους: Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ηττηθεί, αλλά όχι ξανά από τον Μπάιντεν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«H κατάρρευση της Δημοκρατίας» – έτσι τιτλοφορεί σχετικό δημοσίευμα στις στήλες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπογραμμίζοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στους δύο υποψήφιους: «Στον Μπάιντεν θα μπορούσε κανείς να δει έναν πολιτικό που κατανοεί τα σοβαρά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αντλώντας από αυτά μία πολιτική συνοχής. Και στον Τραμπ έναν απελπιστικά ανόητο πολιτικό,από τις αμβλώσεις μέχρι τον πυρηνικό πόλεμο. Αλλά αυτό δεν ήταν ένα ντιμπέιτ για ένα κοινό καλής θέλησης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έμοιαζε με πεδίο μάχης για τους ‘μισούντες εις διπλούν’, αυτόν τον προφανώς μεγάλο αριθμό Αμερικανών που φοβούνται ότι πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη».

Στο ίδιο κλίμα σχόλιο στην ιστοσελίδα της Handelsblatt κάνει λόγο για Βατερλώ του Τζο Μπάιντεν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ: «Η εμφάνιση του Μπάιντεν το βράδυ της Παρασκευής ήταν το Βατερλώ του – για να το θέσω ωμά. Και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αναρωτηθούν ποιο είναι το μικρότερο κακό από τα δύο: να παραμείνουν με τον Μπάιντεν ή να τον αντικαταστήσουν τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com