Το τίμημα του κορωνοϊού στην οικονομία: 17 χρόνια πίσω και 17 δισ. ευρώ η ζημιά στο ΑΕΠ το 2020

Το τίμημα του κορωνοϊού στην οικονομία: 17 χρόνια πίσω και 17 δισ. ευρώ η ζημιά στο ΑΕΠ το 2020
Κόσμος, φορώντας προστατευτική μάσκα, εισέρχεται στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, Δευτέρα 4 Μαϊου 2020. Αίρονται από σήμερα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα στις μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση. Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία και τις επιχειρήσεις - Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν που ενέχουν κίνδυνο αβεβαιότητας και μένει να επιβεβαιωθούν

Σχεδόν 17 δισ. ευρώ “καίει” η πανδημία με όρους ΑΕΠ, αν λάβουμε υπόψη ότι η οικονομία θα επιστρέψει ολοταχώς στα επίπεδα πριν το 2004 καταγράφοντας ύφεση το 2020 της τάξης του 9%, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν.

Με άλλα λόγια, από τα 187,46 δισ. ευρώ το 2019 το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στα 170,58 δισ. ευρώ το 2020 (όταν το 2015 ήταν στα 177,25 δισ. ευρώ και από το 2003 που ήταν στα 179 δισ. ευρώ και για μια δεκαετία κατέγραφε συνεχή αύξηση) ενώ με βάση την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα είναι βίαιη το 2021, ήτοι 6% με βάση τις ίδιες προβλέψεις, τότε θα ανέλθει πάνω από τα 180 δισ. ευρώ προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2017. Δηλαδή, όπως προβλέπει και η έκθεση της η Grant Thornton, θα έχει χάσει τον πλούτο που δημιουργήθηκε την τελευταία τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε εκτιμήσει το κόστος της πανδημίας για κάθε μήνα lockdown σε 6 δισ. ευρώ, ή περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ. Όμως η επιστροφή στην κανονικότητα από τα μέσα Μαΐου δεν έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό στην αγορά καθώς η ζήτηση παραμένει αναιμική στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Ας σημειωθεί ότι την περίοδο 2015 – 2019 ο κύκλος εργασιών του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 7,5% (ή κατά 20,1 δισ. ευρώ), με βάση στοιχεία της Grant Thornton. Με το 58% του συνολικού κύκλου εργασιών να παράγεται από τους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, καθώς και της μεταποίησης, η διάρθρωση παραμένει σχετικά σταθερή την τελευταία πενταετία ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης μολονότι αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4%-5% έχουν ιδιαίτερη πολλαπλασιαστική επίδραση.

Μελετώντας την αξία που παράγεται από τις επιχειρήσεις και πώς αυτή επηρεάζεται από τις συνθήκες της πανδημίας, οι αναλυτές εξέτασαν δείγμα εταιρειών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όσες ήταν στους ΚΑΔ των μέτρων ενίσχυσης που έλαβε η ελληνική πολιτεία, οι οποίες όμως δεν υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, και εταιρείες που υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Διαπίστωσαν ότι το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών παράγεται από επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Covid- 19.

Σε επίπεδο ΑΕΠ η επίδραση υπολογίζεται με βάση τη διασύνδεση μεταξύ της μεταβολής της προστιθέμενης αξίας και της μεταβολής του κύκλου εργασιών στους διάφορους κλάδους ενώ λαμβάνεται υπόψη το ύψος των αντισταθμιστικών μέτρων που έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί και γίνεται εκτίμηση της επίδρασής τους σε όρους προστιθέμενης αξίας και ΑΕΠ. Έτσι υπολογίζεται ότι η ύφεση φέτος θα ανέλθει σε 8,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή την εξίσωση η μόνη θετική μεταβλητή πλην των αντισταθμιστικών μέτρων (2,45%) είναι ο αγροτικός τομέας (0,15%). Ο τομέας με την μικρότερη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ είναι οι πιστωτικές/ασφαλιστικές υπηρεσίες (-0,36%), ο τομέας των ΜΜΕ (-0,68%), η διασκέδαση (-0,8%), η δημόσια διοίκηση (-0,84%) και οι κατασκευές (-0,98%). Μεγαλύτερη είναι η πτώση για χονδρικό/λιανικό εμπόριο, μεταφορές, καταλύματα και εστίαση, που αγγίζει το 7,5% και ακολούθως ο τομέας μεταποίησης/ενέργειας με -3,52%, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με -2,77% και οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες με -1,11%.