Το τίμημα του πολέμου στο Αφγανιστάν – σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα

Το τίμημα του πολέμου στο Αφγανιστάν – σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα
epa06961791 Flames rise after armed militants attacked the area close to the Presidential place and other government offices, during Eid al-Adha celebrations in Kabul, Afghanistan, 21 August 2018. Afghan security forces are engaged in an operation to clear the area of militants. EPA/JAWAD JALALI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με διάρκεια λίγο λιγότερο από 20 χρόνια, η αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η οποία τώρα ολοκληρώνεται, ήταν ο μακροβιότερος πόλεμος της Αμερικής.

Οι απλοί Αμερικανοί είχαν την τάση να τον ξεχνούν, και πρόκειται για πόλεμο που έλαβε λιγότερη εποπτεία από το Κογκρέσο απ’ ό,τι ο πόλεμος του Βιετνάμ. Αλλά ο αριθμός των νεκρών του ανέρχεται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Και επειδή οι ΗΠΑ δανείστηκαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να τον πληρώσουν, γενιές Αμερικανών θα επιβαρυνθούν με το κόστος της αποπληρωμής του.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον πόλεμο στο Αφγανιστάν με βάση τους αριθμούς, καθώς οι Ταλιμπάν σε μια αστραπιαία επίθεση κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας πριν από την προθεσμία των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό του πολεμικού τους ρόλου στις 31 Αυγούστου και καθώς οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις εκκενώσεις Αμερικανών και Αφγανών.

Πολλά από τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τη Linda Bilmes της Σχολής Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και από το πρόγραμμα “Costs of War” του Πανεπιστημίου Brown. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2003 και 2011 πολέμησαν ταυτόχρονα στον πόλεμο του Αφγανιστάν και στον πόλεμο του Ιράκ και πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υπηρέτησαν και στους δύο πολέμους, ορισμένα στοιχεία, όπως σημειώνεται, καλύπτουν και τους δύο πολέμους των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο μακροβιότερος πόλεμος

Ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού που γεννήθηκε μετά τις επιθέσεις του 2001, οι οποίες σχεδιάστηκαν από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα που είχαν καταφύγει στο Αφγανιστάν: Περίπου ένας στους τέσσερις.

Το ανθρώπινο τίμημα:

Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν μέχρι τον Απρίλιο: 2.448.

Αμερικανοί contractors (μη κρατικοί υπάλληλοι): 3.846.

Αφγανικός εθνικός στρατός και αστυνομία: 66.000.

Άλλα μέλη συμμαχικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ: 1.144.

Αφγανοί πολίτες: 47.245.

Ταλιμπάν και άλλοι μαχητές της αντιπολίτευσης: 51.191.

Εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας: 444.

Δημοσιογράφοι: 72.

Το Αφγανιστάν μετά από σχεδόν 20 χρόνια αμερικανικής κατοχής

Ποσοστιαία μείωση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας από τότε που οι δυνάμεις των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και άλλων συμμάχων ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία είχε επιδιώξει να περιορίσει τις γυναίκες και τα κορίτσια στο σπίτι: Περίπου 50.

Ποσοστό των Αφγανών εφήβων κοριτσιών που μπορούν να διαβάσουν σήμερα: 37.

Εποπτεία από το Κογκρέσο:

Ημερομηνία κατά την οποία το Κογκρέσο εξουσιοδότησε τις αμερικανικές δυνάμεις να κυνηγήσουν τους ενόχους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: 18 Σεπτεμβρίου 2001.

Αριθμός φορών που οι Αμερικανοί νομοθέτες ψήφισαν για την κήρυξη πολέμου στο Αφγανιστάν: 0.

Αριθμός φορών που οι νομοθέτες στην υποεπιτροπή αμυντικών δαπανών της Γερουσίας ασχολήθηκαν με το κόστος του πολέμου του Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης αυτής: 42

Αριθμός φορών που οι νομοθέτες στην ίδια υποεπιτροπή αναφέρθηκαν στο κόστος των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2021: 5.

Αριθμός των φορών που νομοθέτες στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας αναφέρθηκαν στο κόστος των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2021: 1.

Πληρώνοντας για έναν πόλεμο με πίστωση, όχι με μετρητά

Ποσοστό που ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν αύξησε προσωρινά τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές για να πληρώσει για τον πόλεμο της Κορέας: 92%.

Ποσοστό που ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αύξησε προσωρινά τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές για να πληρώσει για τον πόλεμο του Βιετνάμ: 77%.

Ποσοστό που ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για τους πλουσιότερους, αντί να τους αυξήσει, κατά την έναρξη των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ: Τουλάχιστον 8%.

Εκτιμώμενο ποσό του άμεσου κόστους του πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρηματοδοτήσει με χρέος από το 2020: 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτιμώμενο κόστος τόκων μέχρι το 2050: έως 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πόλεμοι τελειώνουν. Τα κόστη όχι

Ποσό που η Bilmes εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να πληρώσουν σε υγειονομική περίθαλψη, επιδόματα αναπηρίας, κόστη κηδείας και άλλα έξοδα για περίπου 4 εκατομμύρια βετεράνους του Αφγανιστάν και του Ιράκ: πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η περίοδος που το κόστος αυτό θα κορυφωθεί: μετά το 2048.

Πηγή: Fortune.com