Το timing της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ και ο στόχος για επενδύσεις 8,4 δισ. ευρώ

Το timing της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ και ο στόχος για επενδύσεις 8,4 δισ. ευρώ
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή 120 αναλυτών υποστηρίχθηκε ότι οι επενδύσεις που θα προωθηθούν τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο η ΔΕΗ, όσο και η χώρα να μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας.

Ως ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και ανάγκη για την χώρα χαρακτήρισε η διοίκηση της Επιχείρησης την απόφαση να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή 120 αναλυτών υποστηρίχθηκε ότι οι επενδύσεις που θα προωθηθούν τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο η ΔΕΗ, όσο και η χώρα να μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας. Ο στόχος αυτός εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με τις επενδύσεις που θα κάνει η επιχείρηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και μέσω εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με βάση την παρουσίαση της διοίκησης η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει καθαρός εισαγωγέας ενέργειας τα επόμενα χρόνια, αν και με μειωμένο ποσοστό έναντι του παρελθόντος. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές κάλυπταν 18% της κατανάλωσης το 2020 και αναμένεται αυτό το ποσοστό να υποχωρήσει στο 13% φέτος και σταδιακά στο 10% έως το 2026. Όπως δε προκύπτει από την παρουσίαση της ΔΕΗ στους αναλυτές στο στόχαστρο βρίσκονται κατ’ αρχήν οι αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πενταετία 2022-2026, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κύριος όγκος των επενδύσεων κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής ενώ στο μικροσκόπιο της διοίκησης έχουν τεθεί και επενδυτικές προτάσεις στη Νοτιονατολική Ευρώπη, στον τομέα των ΑΠΕ.

Η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.

Η πλευρά του Δημοσίου (Υπερταμείο με 34% και ΤΑΙΠΕΔ με 17%) γνωστοποίησε ήδη την πρόθεσή του να περιορίσει τη συμμετοχή του σε επίπεδο καταστατικής μειοψηφίας (34%), εξέλιξη που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ».

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδιασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά). Η αύξηση, όπως προηγουμένως και αυτές των Πειραιώς και Alpha θα παράσχει de facto δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχών των παλαιών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH, κατά την ημερομηνία καταγραφής.

Το προηγούμενο business plan προέβλεπε επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2023. Τα έσοδα από την πώληση του «πακέτου» του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισεκ. χωρίς να υπολογίζεται το χρέος που αναλαμβάνει ο επενδυτής) και η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ δημιουργούν ένα σημαντικό «πορτοφόλι» στο οποίο προστίθενται τα λειτουργικά κέρδη και οι προσεχείς ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πλάνο.

Τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ θα «κλείσουν» σε έκτακτη γενική συνέλευση που πρόκειται να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου για να επικυρώσει τις αποφάσεις της διοίκησης αναφορικά αφενός με την κατακύρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group και αφετέρου με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η οποία σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπερταμείου θα οδηγήσει το ποσοστό του Δημοσίου, από 51% σήμερα σε «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας «με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δισ. σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ