Το «τοπ-5» του συνεδριακού τουρισμού – Άνοδος για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το «τοπ-5» του συνεδριακού τουρισμού – Άνοδος για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλάει στο συνέδριο που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα "Η Ελληνική Οικονομία: Επενδύσεις, χρηματοπιστωτικό σύστημα και έξοδος στις αγορές" στο ΚΠΙΣΝ, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ανοδικά κινήθηκε ο συνεδριακός τουρισμός στην χώρα μας, με την Αθήνα πλέον να βρίσκεται στην λίστα των είκοσι κορυφαίων συνεδριακών προορισμών της Ευρώπης.

Δυο θέσεις πιο ψηλά βρίσκεται η Αθήνα στην ευρωπαϊκή κατάταξη προορισμών για συνέδρια ενώσεων και οργανισμών για το 2018 και κατατάσσεται πλέον στην 16η θέση από την 18η στην οποία βρισκόταν το 2017, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της επίσημης ετήσιας Έκθεσης του Διεθνούς Συνδέσμου Συνεδρίων (International Congress and Convention Association-ICCA).

Η επιτυχία της ανόδου μέσα στη σημαντική λίστα των 20 κορυφαίων συνεδριακών προορισμών της Ευρώπης, ενισχύεται από το This is Athens & Partners, που αποτελεί μία σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Η διάκριση αυτή, έρχεται σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πτώση στην αγορά διοργάνωσης συνεδρίων, με την Ασία στον αντίποδα, να κερδίζει – τα τελευταία χρόνια – σημαντικό έδαφος.

Σε αυτό το υψηλό ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα μέσω του This is Athens-Convention and Visitors Bureau (Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων), κατάφερε να καταγράψει αύξηση ύψους 11% στον αριθμό συνεδρίων που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μέσα στο 2018, την ίδια ώρα που 20 από τις κορυφαίες πόλεις στην αγορά της διοργάνωσης συνεδρίων, παρουσίασαν πτωτικά ποσοστά, συγκριτικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης Έκθεσης. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα πλέον κατέχει την 25η θέση, γεγονός που οφείλεται στον μεγάλο αριθμό συνεδρίων που τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2018 η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξένησε συνολικά 90 συνέδρια ενώσεων και οργανισμών με τον αριθμό των συνέδρων να φθάνει περίπου τους 37.000 σύμφωνα με την επίσημη Έκθεση. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε 65 εκατ. ευρώ δυναμικά έσοδα για την Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη το στοιχείο ότι ένας σύνεδρος που επισκέπτεται την πόλη δαπανά κατά μέσο όρο 1.760 ευρώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε αυτήν, βάσει των στατιστικών στοιχείων της ICCA.

Άνοδος και για την Θεσσαλονίκη

Στην υψηλότερη θέση των τελευταίων δέκα ετών βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Η πόλη το 2018 σημείωσε άνοδο δέκα θέσεων σε σχέση με το 2017 και βρέθηκε στην 93η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πιο αναλυτικά, για το έτος 2018 καταγράφει τον αριθμό- ρεκόρ των 29 συνεδρίων, με 5.770 συνέδρους συνολικά. Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν 29 διοργανώσεις, από τις οποίες οι 19 είχαν από 50 έως 149 συμμετέχοντες.

Στην ευρωπαϊκή κατάταξη, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 53η θέση από την 59η που ήταν το 2017.

«Πρόκειται για μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη, αν σκεφτεί κάποιος πως τα 29 συνέδρια είναι μόνο όσα καταγράφονται από το ICCA ενώ παράλληλα στη Θεσσαλονίκη γίνονται πολλές επιπλέον εκδηλώσεις και συνέδρια. Ως TCB είμαστε σε διαδικασία καταγραφής όλων αυτών των επιπλέον συνεδρίων και εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το ινστιτούτο εκθεσιακών ερευνών της Helexpo-ΔΕΘ, οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται να ξεπερνούν τις 300 το έτος 2018» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του TCB, Γιάννης Ασλάνης.

Στη Θεσσαλονίκη «ήρθαν» περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, που προέκυψαν από τη συνολική δαπάνη των συνέδρων που επισκέφτηκαν την πόλη. Η μέση δαπάνη κάθε συνέδρου στη Θεσσαλονίκη για το 2018 ανέρχεται συνολικά σε 1823 δολάρια ανά συνέδριο. Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγγραφής στο συνέδριο.

Το παγκόσμιο τοπ-5 συνεδριακών προορισμών

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων το 2018 κατέκτησε το Παρίσι με 212 συνέδρια, ενώ ακολουθούν η Βιέννη, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες, η Ελλάδα το 2018 βρίσκεται στην 25η θέση, από την 31η που κατείχε το 2017, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία και την Ισπανία να ηγούνται της λίστας. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι χώρες Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 14η θέση.

Υπενθυμίζεται ότι στην καταγραφή της ICCA από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ τριών χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).