Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την αμυντική συμφωνία με τη Λιβύη

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την αμυντική συμφωνία με τη Λιβύη
epa08028374 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing the opening session of the 35th session of the Standing Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of the Islamic Conference (COMCEC) in Istanbul, Turkey, 27 November 2019. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE/ MUSTAFA KAMACI HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε με 269 ψήφους υπέρ και 125 κατά, τη συμφωνία με τη Λιβύη στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Ανησυχία στη Μόσχα για το ενδεχόμενο η Άγκυρα να στείλει στρατό στη Λιβύη.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα την συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει, έκθεση ειδημόνων του ΟΗΕ που είχε δει τον περασμένο μήνα το Reuters, ανέφερε πως η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικές προμήθειες στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ. Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας τους τον Νοέμβριο, όπως και τη συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, το πρακτορείο Anadolu, μετέδωσε πως το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε με 269 ψήφους υπέρ και 125 κατά, τη συμφωνία για την ασφάλεια,  οποία επικυρώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του στρατηγού Φαγιέζ αλ Σεράτζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στρατό στη Λιβύη, για να στηρίξει την GNA, όπως δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα. Χθες, μάλιστα, είπε πως η Τουρκία «δεν μπορεί να σιωπά» για τους μισθοφόρους που στηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι στηρίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε πως ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει στρατό στη Λιβύη, τονίζοντας πως η συμφωνία για την ασφάλεια που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης εγείρε πολλά ερωτήματα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάϊ, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι ιστορική για την Τουρκία, προσθέτοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατού εκεί.