Το trafficking παίρνει διαστάσεις «επιδημίας» στις ΗΠΑ

Το trafficking παίρνει διαστάσεις «επιδημίας» στις ΗΠΑ
Hands of a missing kidnapped abused hostage victim woman tied up with rope in emotional stress and pain afraid restricted trapped call for help struggle terrified locked in a cage cell. Photo: pixabay.com
Η εμπορία ανθρώπων εκτιμάται ότι αποφέρει συνολικά κέρδη περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

της Jaclyn Gallucci

Η δουλεία ζει και βασιλεύει στη γη της ελευθερίας. Με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων να έχει αναδειχθεί πλέον σε μια παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και με τις περιπτώσεις σωματεμπορίας (trafficking) στις Ηνωμένες Πολιτείες να πληθαίνουν, οι ακτιβιστές προσπαθούν να διαλύσουν το μύθο ότι οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονται ως πόρνες το κάνουν επειδή το θέλουν.

«Η πορνεία δεν είναι οι άνθρωποι που αναβάλλουν την εγγραφή τους στο Yale για να δουλέψουν ως πόρνες ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για τα δίδακτρα – δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», δήλωσε η Nicole Bell, η οποία εργαζόταν ως πόρνη αφού έπεσε θύμα του trafficking στην εφηβεία της. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας, ανθρώπους έγχρωμους, ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι από το σύστημα παιδικής φροντίδας και αναδοχής».

Η Bell, η οποία μίλησε σε ένα πάνελ ακτιβιστών στη σύνοδο Women in the World Summit στο Μανχάταν την περασμένη εβδομάδα, είναι η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Living In Freedom Together (LIFT), μιας ομάδας που βοηθά τα άτομα να βγουν από τον κόσμο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Εξετάζουμε την πορνεία και τη σωματεμπορία ως δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην πορνεία έχουν βιώσει το trafficking σε κάποια μορφή», είπε η Bell. «Οι περισσότεροι παγιδεύτηκαν σε όλο αυτό προτού φτάσουν σε ηλικία ώστε να μπορούν να συναινέσουν σε σεξουαλική επαφή – ή προφανώς να συναινέσουν στο να πωλούνται για σεξ».

Η εμπορία ανθρώπων εκτιμάται ότι αποφέρει συνολικά κέρδη περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – τα 99 δισεκατομμύρια δολάρια προκύπτουν από τη σεξουαλική εκμετάλλευση – σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Περίπου 9.000 περιπτώσεις στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για την Εμπορία Ανθρώπων και στην BeFree Textline το 2017 – πρόκειται για αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Project Polaris. Τα στοιχεία αυτά, όμως, είναι ελλιπή, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αναφέρονται.

«Το ζήτημα παίρνει διαστάσεις επιδημίας», δήλωσε η Cindy McCain, η οποία προεδρεύει της Συμβουλευτικής Επιτροπής Σωματεμπορίας του Ινστιτούτου McCain. «Είναι παντού – είναι κυριολεκτικά παντού». Ο πρόεδρος Donald Trump έχει δηλώσει ότι το προτεινόμενο τείχος του στα νότια σύνορα των ΗΠΑ θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τερματισμό της εμπορίας ανθρώπων, αλλά η McCain τονίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται εντός των αμερικανικών συνόρων. «Ζει στη Disneyland», δήλωσε η McCain. «Αυτά τα παιδιά που διακινούνται βρίσκονται εντός των ΗΠΑ, και πηγαίνουν από πολιτεία σε πολιτεία».