Το Twitter αποφάσισε – Να πουλήσει ο Έλον Μασκ το 10% των μετοχών του στην Tesla

Το Twitter αποφάσισε – Να πουλήσει ο Έλον Μασκ το 10% των μετοχών του στην Tesla
epa07646593 Elon Musk talks during the 'Elon Musk in Conversation with Todd Howard' Showcase panel during E3 2019 at the Novo Theatre during the Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles, California, USA, 13 June 2019. The E3 expo introduces new games and gaming devices and is an anticipated annual event among gaming enthusiasts and marketers. The event runs from 11 to 13 June. EPA/ADAM S DAVIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια διαφαινόμενη φορολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι ήταν πιθανό να το κάνει ούτως ή άλλως

του Eamon Barrett

Την Κυριακή, ο Μασκ ρώτησε τους 63 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter εάν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μπορεί να εισπράξει μέρος των κερδών του ως φόρο.

Όταν έληξε η ψηφοφορία την Κυριακή, το 57,9% των 3,5 εκατομμυρίων ψήφων ήταν υπέρ του «ναι».

Ο Μασκ έθεσε το ερώτημά του καθώς οι Δημοκρατικοί εξετάζουν ένα σχέδιο για την εισαγωγή φόρου επί του πλούτου, στον οποίο ο Μασκ έχει αντιταχθεί δημόσια. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ ενεπλάκη σε μια διαφορετική συζήτηση σχετικά με την πώληση των μετοχών του στην Tesla. Σε ένα tweet, προσφέρθηκε να πουλήσει μετοχές της Tesla, αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να χρηματοδοτήσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός θα μπορούσε να αποδείξει τι θα έκανε με τα χρήματα.

Με καθαρή περιουσία περίπου 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μασκ είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και, με την τιμή της μετοχής στα 1.222 δολάρια, το 10% των μετοχών της Tesla θα μετατραπεί σε περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Ο Μασκ είπε ότι θα «τηρήσει» τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όποια απόφαση κι αν λάβει το κοινό. Έτσι, εάν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είναι αξιόπιστος, επίκειται μια σημαντική πώληση μετοχών της Tesla.

Μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας, ορισμένοι παρατηρητές του Μασκ έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήταν πιθανό να πουλήσει ένα κομμάτι των μετοχών της Tesla στο εγγύς μέλλον ούτως ή άλλως, καθώς το «παράθυρο» των 10 ετών για τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών που έλαβε ο Μασκ το 2012 πλησιάζει στο τέλος του.

Η αποζημίωση του Μασκ ως διευθύνων σύμβουλος της Tesla καταβάλλεται εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών. Το 2012, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla έδωσε στον Μασκ το δικαίωμα αγοράς 22,8 εκατομμυρίων μετοχών στα 6,24 δολάρια εκάστη, με δυνατότητα εξαγοράς ανά πάσα στιγμή έως το 2022. Η τιμή της μετοχής της Tesla είναι τώρα στα 1.222 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μασκ θα κέρδιζε ουσιαστικά πάνω από 27 δισεκατομμύρια δολάρια εξασκώντας αυτά τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών τώρα.

Μόλις ο Μασκ εξασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, θα πρέπει να πληρώσει φόρο για τα καθαρά του κέρδη, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ της τιμής του δικαιώματος προαίρεσης των 6 δολαρίων και της τρέχουσας τιμής της μετοχής των 1.222 δολαρίων. Η φορολογική επιβάρυνση θα είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Fortune