Το Uni.Fund επενδύει 850.000 ευρώ σε τρεις νέες startups

Το Uni.Fund επενδύει 850.000 ευρώ σε τρεις νέες startups

Στην υλοποίηση τριών νέων επενδύσεων ύψους 850.000 ευρώ προχωρά το Uni.Fund ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των startups στις οποίες έχει τοποθετηθεί σε δέκα. Πρόκειται για τις Nanoplasmas, Allcancode και  BibeCoffee Connected Machines.

Την εκδήλωση άνοιξε η Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund, η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους το fund υποστηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά την ανάπτυξη και πορεία των ομάδων του, με εξατομικευμένο training, αξιοποίηση του δικτύου του και συμμετέχοντας ενεργά στην επίτευξη των milestones που τίθενται για καθεμία.

Παράλληλα αποκάλυψε πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες το Uni.Fund θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ακόμη οκτώ επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο συμφωνίας και δραστηριοποιούνται στους χώρους του e-business, της Υγείας και της Ενέργειας, αλλά και  στον χώρο της έρευνας.

«Έχουμε εξετάσει πάνω από 600 επιχειρήσεις για να καταλήξουμε σε ποιες εταιρείες θα επενδύσουμε. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να λειτουργούν αποτελεσματικά οι θερμοκοιτίδες, όμως συγκριτικά με το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω», δήλωσε η κα Πραματάρη.

Εξήγησε πως η δουλειά του Fund, το οποίο διαχειρίζεται 30 εκατ. ευρώ, δεν είναι να επενδύει απλά σε εταιρείες, αλλά να τις βοηθά να αναπτυχθούν και να κάνουν scale up σε διεθνές επίπεδο. Σχολιάζοντας το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, αναγνώρισε όμως πως το οικοσύστημα γύρω από τα πανεπιστήμια δεν έχει ωριμάσει στο βαθμό που θα έπρεπε, διότι εκλείπει το επιχειρηματικό πνεύμα.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθεί το fund, ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος της insurance market διευκρίνισε πως το business plan προβλέπει την τοποθέτηση σε 30 start ups. “Δεν αρκεί ένας μόνο γύρος χρηματοδότησης για να επιτευχθεί η διεθνής επέκταση των εταιρειών. Η λογική λέει ότι η περίοδος της επένδυσης διαρκεί πέντε χρόνια και αλλά τόσα απαιτούνται για την αποεπενδυση. Μέσα στην πρώτη πενταετία επενδύεται το 30% και στη συνέχεια το 70% του ποσού για κάθε νεοφυή επιχείρηση” κατέληξε ο κ. Παπαντωνόπουλος.

Οι εταιρείες που έλαβαν τη χρηματοδότηση:

Nanoplasmas

Η  Nanoplasmas είναι τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων. Το τελευταίο διάστημα εστίασε την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας στο νερό, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθένειες που προέρχονται από αυτό το βακτήριο και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η καινοτόμος τεχνολογία της Nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της Nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ από το Uni.Fund για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά. Πρώτη αγορά στόχος της εταιρείας θα είναι βιοαναλυτικά εργαστήρια, δημόσια (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) και ιδιωτικά κτήρια (π.χ. ξενοδοχεία) και εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας πόσιμου νερού.

Allcancode

Πρόκειται μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής web και mobile εφαρμογών. H τεχνολογία της επιτρέπει ακόμη και σε μη ειδικούς να δημιουργούν μια εφαρμογή μία φορά για πολλές πλατφόρμες (mobile και web) και περιορίζει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης, αφού πλέον επιτρέπει τη δημιουργία συγκεκριμένων εφαρμογών και ιστοσελίδων μέσα σε μερικές ώρες, εκεί που παραδοσιακές μέθοδοι χρειάζονται μέρες.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Allcancode απευθύνονται σε επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών, από την κατασκευή λογισμικού προωθητικών ενεργειών μέχρι και εταιρικών προϊόντων (π.χ. για startups). Tο δίκτυο των στενών συνεργατών της αποτελείται από εταιρείες στο χώρο του Design, του Marketing και της Διαφήμισης. Η ίδια η τεχνολογία της Allcancode θα διατίθεται πολύ σύντομα και στο ευρύτερο κοινό ως προϊόν και θα απευθύνεται κυρίως σε designers και developers που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο δημιουργίας και δημοσίευσης web και mobile εφαρμογών.

Η χρηματοδότηση από το Uni.Fund ύψους 300.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό και την ανάπτυξη της βάσης πελατών της.

BibeCoffee Connected Machines

Mε τη χρήση τεχνολογιών IoT και Artificial Ιntelligence, η BibeCoffee αλλάζει τα δεδομένα στην παρακολούθηση και διαχείριση ποιότητας στο τελευταίο στάδιο της αλυσίδας διανομής του καφέ, περιορίζοντας σημαντικά τo κόστος (από απώλεια εσόδων και φήμης) στις εταιρείες παραγωγής και διάθεσης καφέ και στις αλυσίδες καφέ.

H τεχνολογία της BibeCoffee μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας που συγκεντρώνουν δεδομένα από κάθε μηχανή και επιτρέπουν σε διανομείς και αλυσίδες καφέ τη διαχείρισή τους σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, πραγματοποιεί online έλεγχο ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της κατανάλωσης καφέ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα πρόβλεψης και αυτοματοποίησης των επόμενων παραγγελιών. Ακόμη, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες και ομάδες συντήρησης επαγγελματικών μηχανών καφέ, αφού μέσω της εφαρμογής της (Bibe App) επιτρέπει στους συντηρητές να ενημερώνονται άμεσα για βλάβες, να προβλέπουν και να προλαμβάνουν ζημιές και κλοπές ή και να προγραμματίζουν τις εργασίες βάσει της χρήσης των μηχανών.

Η επένδυση του Uni.Fund στην BibeCoffee, ύψους 400.000 ευρώ, θα αξιοποιηθεί για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος και την έξοδο σε αγορές του εξωτερικού.