Tο «βαθύ λαρύγγι» του Twitter έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική γερουσία

Tο «βαθύ λαρύγγι» του Twitter έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική γερουσία
(FILES) This file photo taken on October 12, 2021, shows the logo of US social network Twitter on a smartphone screen in Moscow. - Stock markets were relatively subdued on April 4, 2022, while oil prices rose as Western nations eyed more sanctions on Russia, but Twitter stood out as its shares soared after Elon Musk purchased a major stake in the social network. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Μέλη του Κογκρέσου κατηγορούν την πλατφόρμα για ανεπαρκή προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Πολλοί από τους πιο ένθερμους επικριτές της Silicon Valley στο Καπιτώλιο αρχίζουν να δείχνουν τώρα τα δόντια τους. Η χθεσινή μαρτυρία του πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Peiter “Mudge” Zatko, ωθεί τους νομοθέτες και στα δύο κόμματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους να χαλιναγωγήσουν τους τιτάνες της τεχνολογίας.

Η κατάθεση του Zatko ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο μιας λεπτομερούς έκθεσης που υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στα τέλη του περασμένου μήνα. Οι ισχυρισμοί του, οι οποίοι ήταν το κεντρικό θέμα της χθεσινής ακρόασης, περιλαμβάνουν κατηγορίες περί χαλαρών πρωτοκόλλων ασφαλείας και αμελούς ηγεσίας – κατηγορίες τις οποίες το Twitter αρνείται.

Παρότι οι γερουσιαστές εξοργίστηκαν – δεν τους αρέσει ότι οι 4.000 περίπου υπάλληλοι του Twitter έχουν εύκολη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και σε εκατομμύρια άλλους, όπως ισχυρίζεται ο Zatko – κυκλοφορεί μια αίσθηση ανανέωσης στον αέρα στην πρωτεύουσα.

«Ήταν διασκεδαστικό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mike Lee στο WIRED μετά την ακρόαση.

Ο θυμός που καλύπτεται από ενθουσιασμό οφείλεται, εν μέρει, στο ότι πολλοί γερουσιαστές πιστεύουν ότι βρήκαν πλέον ποιόν να κατηγορήσουν.

«Εικάζω ότι αυτή η μαρτυρία σήμερα θα προκαλέσει πολλές ομαδικές αγωγές», είπε ο γερουσιαστής John Kennedy από τη Λουιζιάνα μετά την ανάκριση του μάρτυρα την Τρίτη. «Και θα έπρεπε».

Ο Ρεπουμπλικάνος αναφέρεται στον ισχυρισμό του Zatko ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στερείται βασικών μέτρων ασφαλείας, όπως η παρακολούθηση του ποιοι από τους εκατοντάδες μηχανικούς της εταιρείας βρίσκονται μέσα στην πλατφόρμα και κάνουν αλλαγές. Αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Zatko, την πιθανή εξαγωγή στοιχείων από το λογαριασμό κάποιου γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υποθέτω ότι το έχουν κάνει», είπε ο Kennedy.

Εξ ου και ο θυμός. Όπως οι υπόλοιποι από εμάς, οι Αμερικανοί γερουσιαστές προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Και στην Ουάσιγκτον υπάρχει μια ολοένα και πιο μεγάλη συναίνεση γύρω από το ότι η FTC δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που, σύμφωνα με τον Zatko, γελούν με τα πρόστιμα των 150 εκατομμυρίων δολαρίων και όλες τις απαιτήσεις που θέτει η FTC στους παραβατικούς παράγοντες της τεχνολογίας.

«Ίσως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το θέσουμε στα χέρια ιδιωτικών διαδίκων», είπε ο γερουσιαστής Josh Hawley από το Μιζούρι. «Οι αγωγές είναι ισχυρά εργαλεία, οπότε ίσως να αφήσουμε όσους έχουν πληγεί ή υποστεί χακάρισμα και οτιδήποτε άλλο – να τους δώσουμε τη δύναμη να πάνε στα δικαστήρια. Τότε θα ανακαλύψουμε τι συμβαίνει».

Ενώ οι γερουσιαστές σχεδιάζουν να ζητήσουν από τους αξιωματούχους του Twitter να καταθέσουν – πιθανότατα με τη βοήθεια κλητεύσεων – ως απάντηση στις κατηγορίες του πρώην στελέχους τους, ταυτόχρονα δεν φαίνεται να περιμένουν. Ο γερουσιαστής Hawley προσπαθεί τώρα να δώσει νέα πνοή στην εκ των υστέρων πρότασή του να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας από την FTC στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και είναι ανοιχτός σε πολλές μεταρρυθμιστικές ιδέες που κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον.

Ο Hawley και η γερουσιαστής Lindsey Graham, της Νότιας Καρολίνας ανανεώνουν τις εκκλήσεις τους για την κατάργηση του Άρθρου 230 – του νόμου, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο κατά την ίδρυση του Διαδικτύου, που προστατεύει τις διαδικτυακές εταιρείες από ορισμένα είδη αγωγών για περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους.

«Πρέπει να απαιτήσουμε τη θέσπιση άδειας λειτουργίας. Προφανώς, τα χρήματα δεν έχουν σημασία για αυτούς. Το να χάσουν  την ικανότητά τους να λειτουργούν θα είχε σημασία», είπε η Graham. «Έτσι, αν είχαν άδεια, τότε θα είχαν κάτι που θα μπορούσαν να χάσουν».

Η Graham συνεργάστηκε με τη γερουσιαστή Elizabeth Warren της Μασαχουσέτης ζητώντας τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού ρυθμιστικού φορέα που θα επικεντρώνεται στις εταιρείες τεχνολογίας. Αν και οι δυο τους συμφωνούν ότι η FTC δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβλέπει τη Silicon Valley, διαφωνούν στο Άρθρο 230, το οποίο η Graham ήθελε να μεταρρυθμιστεί εδώ και αρκετό καιρό.

«Ας περιμένουμε τη συζήτηση για το Άρθρο 230 μέχρι να έχουμε μια καλύτερη δομή για να συζητήσουμε μια συνολική προσέγγιση στον κλάδο της τεχνολογίας», είπε η Warren ενώ περπατούσε προς το γραφείο της.

Οι πληροφοριοδότες όπως ο Zatko δίνουν τη δυνατότητα στο Κογκρέσο να ρίξει επιτέλους φως στα άδυτα της Silicon Valley – μια ευπρόσδεκτη αλλαγή κατά την Warren.

«Το Κογκρέσο γίνεται πιο θετικό σχετικά με την ανάγκη για ρύθμιση στον τεχνολογικό κλάδο», είπε η Warren. «Το ερώτημα είναι αν το Κογκρέσο θα επιταχύνει αρκετά γρήγορα για να καλύψει την απόσταση».

Το Κογκρέσο λειτουργεί συνήθως πολύ αργά, γι’ αυτό η γερουσιαστής Amy Klobuchar της Μινεσότα λέει ότι παρά τη διαφωτιστική μαρτυρία του πληροφοριοδότη, οι ίδιοι οι νομοθέτες μοιράζονται την ευθύνη για την αποτυχία θέσπισης καλύτερων κανόνων για τη Silicon Valley.

«Γιατί δεν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη; Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ομοσπονδιακό νομοσχέδιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Δεν έχουμε ακόμη εγκρίνει κανένα νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό από την έλευση του Διαδικτύου», δήλωσε η Klobuchar στο Καπιτώλιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer και την πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi για την καθυστέρηση των διακομματικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του αντιμονοπωλιακού μέτρου της ίδιας της Klobuchar, το οποίο έχει ήδη περάσει από την επιτροπή, αλλά δεν του επετράπη ποτέ να φτάσει στη Γερουσία για ψηφοφορία. Ωστόσο, η πολιτικός των Δημοκρατικών υπερασπίζεται τους ηγέτες του κόμματός της.

«Όχι, αυτό επίσης οφείλεται στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων», είπε η Klobuchar. «Απλώς, πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα. Είναι δύσκολο μέτρο. Θα χρειαστεί χρόνος για συζήτηση».

Ο χρόνος, τουλάχιστον για το υπάρχον Κογκρέσο, τελειώνει γρήγορα.

Πηγή: Fortune.com