Το Βέλγιο μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά

Το Βέλγιο μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά
epa05597517 A handout photograph made available by the European Union 2016 showing President of the European Parliament, German, Martin Schulz (R) and Walloon Minister President Paul Magnette at the European Parliament in Brussels, Belgium, 22 October 2016. President of the European Parliament, German, Martin Schulz organized emergency talks in an effort to save an EU free trade deal with Canada the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), blocked by the Belgian Walloon region. EPA/MELANIE WENGER / EUROPEAN UNION 2016 / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι μετά την άρνηση της Βαλονίας, η CETA δεν μπορεί να προχωρήσει.

Το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να δώσει σήμερα το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά (Ceta), μετά το μπλοκάρισμα της συμφωνίας από τρεις ομοσπονδιακές οντότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Βαλονία, ανακοίνωσε ο βέλγος πρωθυπουργός.

“Δεν είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη CETA”, παραδέχθηκε ο Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος μιας συνεδρίασης της επιτροπής διαλόγου στην οποία συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδιακές οντότητες του Βελγίου και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Μας ζητήθηκε να δώσουμε μια σαφή απάντηση σήμερα. Η σαφής απάντηση σε αυτό το στάδιο είναι όχι”, είπε.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, που έγινε ο πρωτοστάτης της αντιπολίτευσης στη CETA, είχε δηλώσει πως η περιοχή του δεν μπορεί “υπό τις παρούσες περιστάσεις” να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Έπειτα από τη σύγκληση της επιτροπής διαλόγου καταδείχθηκε προς η Βαλονία, όπως και η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη γλωσσική κοινότητα, δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, αντίθετα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη Φλάνδρα και τη μικρή γερμανόφωνη κοινότητα.

“Κατά συνέπεια, όταν θα έχω, όπως είχε συμφωνηθεί (…) στο τέλος του απογεύματος μια νέα επαφή με τον Ντόναλντ Τουσκ (τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), θα τον ενημερώσω επίσημα για την απόφαση αυτή”, διευκρίνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε “υπομονή” με το Βέλγιο, αρνούμενη να του θέσει μια “προθεσμία” για να πει αν αποδέχεται ή όχι να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε υπομονή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. “Η Επιτροπή δεν συνηθίζει να εργάζεται με τηλεγραφήματα και προθεσμίες”, επέμεινε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε χθες προθεσμία στο Βέλγιο έως σήμερα το βράδυ για να πει αν είναι ή όχι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Καναδά που πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ύστατη προσπάθεια Τουσκ να σώσει τη συμφωνία

Την άποψη ότι η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά την ερχόμενη Πέμπτη για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας CETA είναι ακόμη “εφικτή” εξέφρασε μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από συνομιλία που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. “Από κοινού με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό εκτιμούμε πως η Σύνοδος της Πέμπτης είναι ακόμη εφικτή. Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση. Υπάρχει ακόμα χρόνος” γράφει χαρακτηριστικά.