Το Βερολίνο δεν «βλέπει» παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο

Το Βερολίνο δεν «βλέπει» παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο

Η γερμανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις.

Καθησυχαστικός ως προς την πιθανότητα νέου παγκόσμιου νομισματικού πολέμου εμφανίστηκε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Μπέρνχαρντ Χάιτσερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. «Δεν ανησυχώ πραγματικά γι’ αυτό προς το παρόν. Δεν βλέπω να διαγράφεται ένας νομισματικός πόλεμος», ανέφερε ο Χάιτσερ.

Τον Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) είχαν δεσμευτεί να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να επιτρέψουν οι ισοτιμίες να καθορίζονται από τις αγορές.

O Χάιτσερ εκτίμησε πως η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,75% το δεύτερο φετινό τρίμηνο –τον ταχύτερο της τελευταίας διετίας–, αλλά πρόσθεσε πως θα επιβραδυνθεί το δεύτερο μισό της χρονιάς. Ο ταχύς ρυθμός της ανάπτυξης το δεύτερο φετινό τρίμηνο εν μέρει οφειλόταν στο ότι ο κατασκευαστικός κλάδος αποπειράθηκε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί λόγω του βαρύ χειμώνα.

Η Γερμανία θα ανακοινώσει προκαταρκτικά δεδομένα για το ΑΕΠ της την 14η Αυγούστου, πέντε εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στις οποίες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

«Η ανάπτυξη θα είναι πιο βραδεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Χάιτσερ, απηχώντας την άποψη της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα συνάδουν με την κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% φέτος.

«Ως τώρα, η καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ασία και στη Νότια Αμερική μας έχουν επιτρέψει ουσιαστικά να εξισορροπήσουμε την μείωση της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον φέτος. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ δεν τα πηγαίνει άσχημα, οι επιδόσεις της είναι πιο μέτριες από ό,τι αναμενόταν και το ίδιο είναι αληθές για την Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο βραδύς από αυτόν που βλέπαμε ως τώρα», επεσήμανε ο Χάιτσερ.

«Συνολικά, υπάρχει λιγότερη ώθηση από τις αγορές πέραν της Ευρώπης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Reuters

Διαβάστε ακόμη: «Φως στο τούνελ» της Ευρωπαϊκής οικονομίας