Το βιογραφικό σημείωμα…πέθανε

Το βιογραφικό σημείωμα…πέθανε

Ιδού τι κάνουν οι καινοτόμες εταιρείες για να προσλαμβάνουν ταλέντα.

Το 1998, εκπονήθηκε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία είναι στην πραγματικότητα ένας από τους ασθενέστερους δείκτες μελλοντικής επιτυχίας κάποιου σε μια δουλειά. Γιατί λοιπόν εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε αυτήν ως το κύριο εργαλείο πρόσληψης;

Δεν έχει κανένα νόημα.

Αυτό που έχει νόημα είναι να καινοτομούμε επιθετικά στις πρακτικές προσλήψεων και αυτό ακριβώς κάνουν αρκετές εταιρείες, όπως οι Tesla, Accenture, LinkedIn και πολλές άλλες.

Οι εταιρείες αυτές ξεφορτώνονται εντελώς τα βιογραφικά και αντί αυτών βασίζονται σε τεχνολογία που βασίζεται στη νευροεπιστήμη και τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσουν αν ένας υποψήφιος είναι κατάλληλος και πόσο πιθανό είναι να επιτύχει στη μελλοντική δουλειά του.

Οι Tesla, Accenture και LinkedIn το κάνουν αυτό συνεργαζόμενες με την Pymetrics, μια εταιρία που έχει μετατρέψει αυτό που ήταν μια ακαδημαϊκή διαδικασία τεσσάρων ωρών για την αξιολόγηση των γνωστικών και συναισθηματικών ικανοτήτων ενός ατόμου σε ένα παιχνίδι 30 λεπτών.

Βασικά, οι υποψήφιοι επιτελούν κάποιες εργασίες που απαιτούν ενεργοποίηση του μυαλού τους (όπως παζλ ή κουίζ), τα αποτελέσματα των οποίων αναλύονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, προκύπτουν μετρήσεις που αφορούν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και επιτέλεσης πολλαπλών καθηκόντων, καθώς και το επίπεδο του αλτρουισμού ενός ατόμου.

Ο λόγος που αυτή η μέθοδος είναι τόσο καλή είναι ότι τα αποτελέσματα αφορούν πόσο πιθανό είναι να επιτύχει ο υποψήφιος σε έναν δεδομένο ρόλο σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες κορυφαίους υπαλλήλους μιας εταιρείας. Με άλλα λόγια, σας βοηθά να συγκρίνετε τα αποτελέσματα του υποψηφίου με εκείνα των κορυφαίων εργαζομένων σας – που προφανώς έχουν ακριβώς αυτό που θέλετε να έχει κι αυτός που θα προσλάβετε.

Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Pymetrics. Όταν προσλαμβάνουν, οι ιδρυτές τεχνολογικών startup, όπως ο Pat Murray, δίνουν προτεραιότητα στον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα έναντι της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας. Ο ίδιος, ως νεαρός πρωτοπόρος σε έναν κάπως …ληθαργικό κλάδο (πάρκινγκ), ξέρει ότι χρειάζεται ανθρώπους στην ομάδα του που να είναι έτοιμοι να τα αλλάξουν όλα τώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται:

«Δεν έχει σημασία τι έκανε κάποιος πριν έρθει εδώ», λέει ο Murray. «Όταν προσλαμβάνουμε, αυτό που ψάχνουμε είναι αυτό το αδιαμφισβήτητο μίγμα θέλησης και ταλέντου. Όμως, αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα από αυτά τα δύο στοιχεία, θα ήταν η θέληση. Κάποιος που είναι ‘πεινασμένος’ για προκλήσεις είναι κάποιος που θα κάνει ό,τι απαιτείται για να αποδώσει …και αυτό είναι πολύτιμο».