Το βρετανικό διαδικτυακό σουπερμάρκετ Ocado μόλις αγόρασε δύο αμερικανικές εταιρείες ρομποτικής

Το βρετανικό διαδικτυακό σουπερμάρκετ Ocado μόλις αγόρασε δύο αμερικανικές εταιρείες ρομποτικής
A delivery driver returns empty crates to his Ocado delivery van after supplying a residential address near Liverpool in north west England, on February 10, 2019, during a delivery of food and drink for supermarket Waitrose. (Photo by Paul ELLIS / AFP) Photo: AFP
Η Ocado είναι γνωστή για τις αυτοματοποιημένες αποθήκες της.

του Jeremy Kahn

Η Ocado, η βρετανική εταιρεία διαδικτυακής πώλησης ειδών σουπερμάρκετ που πουλάει τη δική της τεχνολογία ηλεκτρονικού εμπορίου και αυτοματοποιημένων αποθηκών σε άλλα σουπερμάρκετ σε όλο τον κόσμο, μόλις αγόρασε δύο εταιρείες ρομποτικής στις ΗΠΑ.

Οι εξαγορές θα ενισχύσουν την τεχνολογία διαχείρισης προϊόντων της Ocado, επιτρέποντας στην εταιρεία και στα άλλα σουπερμάρκετ που εξυπηρετεί να αντικαταστήσουν κάποιους υπαλλήλους με μηχανήματα. Επιπλέον, η κίνηση αυτή καταδεικνύει την πρόθεση της Ocado να βοηθήσει άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης να ανταποκριθούν σε διαδικτυακές παραγγελίες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξαγόρασε την Kindred Systems, μια εταιρεία ρομποτικής με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο της οποίας τα ρομπότ αποθηκών εξυπηρετούν πελάτες όπως η Gap και η American Eagle. Το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται στα 262 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό.

Η Ocado αγόρασε επίσης τη Haddicton Dynamics, μια μικρή εταιρεία με έδρα στο Λας Βέγκας που παράγει έναν τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό βραχίονα για πελάτες όπως η DuPont και η NASA, με το ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και μετοχές.

«Επενδύουμε σε αυτόνομα ρομπότ εδώ και μία δεκαετία» δήλωσε ο James Matthews, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της Ocado, το οποίο κατασκευάζει τα συστήματα που χρησιμοποιεί το διαδικτυακό σουπερμάρκετ της εταιρείας και που πωλούνται και σε άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών παντοπωλείου μέσω της πλατφόρμας Ocado Smart Platform.

«Πρόθεσή μας είναι να επενδύουμε περισσότερα για να πετυχαίνουμε περισσότερα, ταχύτερα» κατέληξε ο Matthews.

Η Ocado ανέφερε ότι οι εξαγορές θα προσθέσουν περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια στα ετήσια έσοδά της, τα οποία πέρυσι άγγιξαν τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, αναβάθμισε την πρόβλεψη κερδών για το σύνολο του έτους στα 77,8 εκατομμύρια δολάρια από 52 εκατομμύρια δολάρια που ήταν αρχικά.

Στο άκουσμα της είδησης, οι μετοχές της Ocado, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανέβηκαν κατά 7%.