Το WhatsApp καθυστερεί την αλλαγή της πολιτικής απορρήτου μετά την φυγή των χρηστών προς Signal και Telegram

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το WhatsApp μεταθέτει την ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου από τις 8 Φεβρουαρίου στις 15 Μαΐου. Σε εκείνη την ημερομηνία, οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους της πολιτικής για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp.

του Jonathan Vanian

Το Facebook καθυστερεί την ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, αφού οι χρήστες άρχισαν να μεταφέρονται σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως το Signal και το Telegram λόγω φόβων για τις αλλαγές.

Το WhatsApp μεταθέτει την ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου από τις 8 Φεβρουαρίου στις 15 Μαΐου. Σε εκείνη την ημερομηνία, οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους της πολιτικής για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το WhatsApp.

Το Facebook είπε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπίσει τη «σύγχυση» και την «παραπληροφόρηση» σχετικά με την προγραμματισμένη αλλαγή πολιτικής, η οποία έχει κάνει ορισμένους χρήστες να ανησυχούν ότι το WhatsApp θα μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τη μητρική του εταιρεία.

Το Facebook τόνισε ότι τόσο το WhatsApp όσο και το Facebook δεν μπορούν να διαβάσουν ιδιωτικά μηνύματα που αποστέλλονται μέσω WhatsApp, το οποίο τα κρυπτογραφεί. Ορισμένοι χρήστες πίστευαν ότι οι προγραμματισμένες αλλαγές θα επιτρέψουν στο Facebook να διαβάζει μηνύματα στο WhatsApp, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση.

Αλλά η αλλαγή της πολιτικής απορρήτου σχετίζεται μόνο με τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να «στέλνουν μηνύματα σε μια επιχείρηση στο WhatsApp» και οι αλλαγές πολιτικής αποσκοπούν απλώς στην παροχή «περαιτέρω διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης δεδομένων», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

«Θα κάνουμε επίσης πολλά περισσότερα για να αντιπαλέψουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με το πώς λειτουργεί το απόρρητο και η ασφάλεια στο WhatsApp», προσέθεσε η εταιρεία. «Στη συνέχεια, θα απευθυνθούμε στα άτομα σταδιακά για να εξοικειωθούν με την πολιτική με τον δικό τους ρυθμό προτού διατεθούν νέες επιχειρηματικές επιλογές στις 15 Μαΐου».

Τις τελευταίες ημέρες, οι ανταγωνιστικές ιδιωτικές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Signal και Telegram παρουσίασαν αύξηση χρηστών, πιθανότατα από υποστηρικτές του Τραμπ που αναζητούσαν εναλλακτικές προς το Facebook και το Twitter, αφού πρόσφατα οι εταιρείες αυτές κατήργησαν το λογαριασμό του Τραμπ με την κατηγορία της υποκίνησης βίας.

Παρά το γεγονός ότι το Facebook λέει ότι δεν διαβάζει τα μηνύματα στο WhatsApp, οι επί σειρά ετών παραβιάσεις του απορρήτου των δεδομένων έχουν βλάψει τη φήμη της εταιρείας σε ορισμένους χρήστες, και ειδικά εκείνους που ήδη είναι δύσπιστοι απέναντι στο Facebook και σε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες λόγω ζητημάτων πολιτικής.