Το ξεκάθαρο μήνυμα του Μοσκοβισί στον Τσίπρα για την αξιολόγηση

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Μοσκοβισί στον Τσίπρα για την αξιολόγηση
epa05794404 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) shakes hands with European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (R), during their meeting in Athens, Greece 15 February 2017. Tsipras had talks with Moscovici on economic strategy and to find a solution to the stalled round of negotiations on the Greece's third economic bailout. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Πόσος χρόνος απομένει για την κυβέρνηση και πώς αντέδρασαν οι Γερμανοί στην επίσκεψη Μητσοτάκη.

Το μήνυμα που μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία, αλλά το σκηνικό θα αλλάξει με την παρέλευση του Φεβρουαρίου.

Η έναρξη της εκλογικής περιόδου στις χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, θα βάλει την Ελλάδα στο επίκεντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης και τότε κανείς δεν θα θέλει να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί με μία πολύ χειρότερη συμφωνία από αυτή που συζητείται αυτή την περίοδο.

Πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για το 2019 και μετά, όπως ζητάει το ΔΝΤ, την ώρα που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να επιμένουν πως το Ταμείο είναι απαραίτητο μέρος της αξιολόγησης και η μη συμμετοχή του συνεπάγεται χρεοκοπία.

Αρνητικό είναι το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία, όπως το εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Αν και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό από τους Γερμανούς επιχειρηματίες, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζονται πολύ αρνητικοί στο ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν το τρέχον πρόγραμμα αποτύχει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πακέτο των μέτρων που βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και έχει συμφωνήσει η Κομισιόν με τους υπόλοιπους θεσμούς δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα περιθώρια αλλαγών και βελτιώσεων, καθώς προϋποθέτει την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις τώρα, χωρίς να διαφαίνεται κάτι συγκεκριμένο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους παράλληλα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.