Τόλης Αϊβαλής στο Fortune: Η αγορά κινείται πολύ έντονα και γρήγορα προς τα e-shops

Τόλης Αϊβαλής στο Fortune: Η αγορά κινείται πολύ έντονα και γρήγορα προς τα e-shops
Η νέα πραγματικότητα στο επιχειρείν, ο ρόλος της επικοινωνίας και της τεχνολογίας και το παράδειγμα της KNOWCRUNCH.

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το άνοιγμα των καταστημάτων και η επανεκκίνηση διαφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν μια αναστάτωση ως προς το ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και πόσο ομαλά θα γίνει η μετάβαση στην κανονικότητα.

Το lockdown, η πεσμένη ψυχολογία, η κοινωνική απομόνωση και οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, που οδήγησαν σε αναστολή ενός μεγάλου ποσοστού των εργαζομένων, ήταν η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έφερε στην επιφάνεια δυνατότητες που έμεναν αναξιοποίητες, ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά, βγήκαμε από το comfort zone και όσα θεωρούσαμε δεδομένα και επιστρατεύτηκε η τεχνολογία. Φαινόμενα όπως η τηλεργασία, τα σεμινάρια μέσω διαδικτύου και οι τηλεδιασκέψεις, το άνοιγμα ηλεκτρονικών καταστημάτων και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου μας έθισαν σε συνήθειες που μάλλον … ήρθαν για να μείνουν. Αλλά αυτό, για όποιον βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, δεν είναι απαραίτητα κακό.

Οι αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός συνθέτουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού καμία στρατηγική proactive crisis management δεν θα μπορούσε να προβλέψει μια ύφεση που θα έθετε εκτός λειτουργίας την παγκόσμια οικονομία. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Τόλης Αϊβαλής, Managing Partner της Aival.com, οι εταιρείες κινήθηκαν με διαφορετική ταχύτητα, ανάλογα με το μέγεθος, τους πόρους και την ομάδα που διέθεταν. Κοινώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα καθιερωμένα brands έχουν πάντα μία τέτοια στρατηγική γιατί συνήθως έχουν τμήμα επικοινωνίας που ασχολείται με το “τι κάνουμε αν”. Οι μικρότερες όχι και άρα αυτοσχεδιάζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλή, οι άνθρωποι των social media και οι marketeers, βρίσκονται στη γραμμή του πυρρός και είναι οι πρώτοι που δέχονται τις επιθέσεις, τα παράπονα ή τις ανάγκες που προκύπτουν από πελάτες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι πάντα οι αρμόδιοι να απαντούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Συνιστά ψυχραιμία και άμεση συνεργασία με το τμήμα επικοινωνίας, αν υπάρχει, ή αλλιώς τον Διευθυντή marketing ή τον CEO της επιχείρησης.

Ο ίδιος έχει διανύσει πολλά “χιλιόμετρα” στον χώρο της επικοινωνίας και έχει συνεργαστεί με αρκετές ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικούς κολοσσούς από τον χώρο της μουσικής, της διαφήμισης, των παιγνίων και των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που του επιτρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το τι χρειάζεται μια επιχείρηση προκειμένου να ενδυναμώσει επικοινωνιακά το brand της και το engagement των πελατών. Η εμπειρία του στην επικοινωνία, τη διαφήμιση και τα media ξεπερνά τις δύο δεκαετίες, ενώ βρίσκεται πίσω από την ίδρυση αρκετών start up, λειτουργεί ως μέντορας και σύμβουλος σε αρκετές νεοφυείς, και μη, επιχειρήσεις.

Είναι δε ο άνθρωπος που έχει αναλάβει  το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος, Professional Diploma in Digital & Social Media, το οποίο τρέχουν από κοινού η KNOWCRUNCH – διεθνής οργανισμός που παρέχει υψηλού επιπέδου courses, certificates & diplomas με εξειδίκευση στο business & entrepreneurship, marketing & digital marketing, και τα soft skills – και το Deree – The American College of Greece, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ιδιωτικό αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα με εκπαιδευτικό επίπεδο EQF 5 που καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων ενός σύγχρονου επαγγελματία ή στελέχους επιχείρησης, το οποίο έχουν παρακολουθήσει marketeers και στελέχη επικοινωνίας από εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος

Στην περίπτωση της KNOWCRUNCH τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα αφού η έλευση του κορωνοϊού και το lockdown ανέστειλαν οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα, βάζοντας στον «πάγο» καθηγητές και φοιτητές.

Επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά το ελληνικό τμήμα, αναπροσάρμοσε τη στρατηγική του και λειτούργησε με τέτοιο τρόπο που του επέτρεψε να μην χάσει υποψήφιους πελάτες αλλά πρωτίστως να μην κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

«Αμέσως σταματήσαμε τις ενέργειες που τρέχαμε και προσαρμόσαμε την στρατηγική μας τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στην επικοινωνία. Δημιουργήσαμε νέα προϊόντα (webinars & video-on-demand), αυξήσαμε το budget μας αλλά αλλάξαμε όλα τα μηνύματά μας (πλέον μιλάμε μόνο για άνεση και ασφάλεια από το σπίτι) και το περιεχόμενο μας (πλέον δείχνουμε ανθρώπους στο σπίτι και όχι ομάδες σε μία τάξη). Επιπρόσθετα αποφασίσαμε να δίνουμε περισσότερα γενικώς στους πελάτες μας. Κάνουμε συνεχώς bonus webinars για να είμαστε δίπλα τους και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους» λέει ο κ. Αϊβαλής.

Πιστεύει ακράδαντα πως ένα κοινωνικά υπεύθυνο brand έχει χρέος να προσφέρει πολλά περισσότερα σε περιόδους κρίσης παρά σε περιόδους ευημερίας. Όμως, μετά λύπης του παρατηρεί πως η λογική του Doing Well by Doing Good απείχει αρκετά από την κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων.

«Θυμίζω ότι ο κανόνας ήταν follow the money. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα οι επιχειρήσεις θα εστιάσουν στην αξία και στις σχέσεις περισσότερο. Οι άνθρωποι θυμούνται αυτόν που στάθηκε δίπλα τους σε δύσκολες στιγμές και τους έδινε κάτι πολύτιμο και όχι αυτόν που επέμενε στο να πουλάει και να τους τα παίρνει με κάθε τρόπο. Δεν θα βγούμε αλώβητοι από αυτό, άρα όταν βγούμε θέλουμε δίπλα μας κάποιον να μας στηρίζει» επισημαίνει.

Προσθέτει δε πως όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ακόμα χρήματα  στο ταμείο τους πρέπει να συνεχίσουν με το ίδιο ή περιορισμένο budget τη διαφήμιση, αλλάζοντας το marketing objective τους και το μήνυμα – την επικοινωνία δηλαδή, ώστε οι πελάτες σου να εισπράττουν ότι είσαι δίπλα τους διακριτικά και με κατανόηση.

Zoom, webinars και eshops είχαν την τιμητική τους

Εν καιρώ πανδημίας είδαμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθούν το digital μονοπάτι και να αξιοποιούν τα εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σεμινάρια και συνέδρια μέσω διαδικτύου, αλλά και οι τηλεδιασκέψεις είχαν την τιμητική τους επιτρέποντας στις διοικήσεις των εταιρειών να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Τέτοιου είδους πρακτικές θα είναι εφήμερου χαρακτήρα, ή θα συνεχιστούν και στην μετά-κορωνοϊό εποχή; Κατά πόσο κινδυνεύει η διοργάνωση των παραδοσιακών media events, που βασίζονταν στην ανθρώπινη επαφή και το networking;

Για τον κ. Αϊβαλή η πανδημία covid-19 στάθηκε η αφορμή για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως λέει, πλέον οι CEOs γνωρίζουν πως κάποια meetings γίνονται με video σε 15 λεπτά, κάποιοι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν από παντού και ότι το πολύτιμο, χρήσιμο, χρηστικό περιεχόμενο παρέχει μεγαλύτερη αξία στους πελάτες από ότι μία άμεση διαφήμιση.

«Πιστεύω όλα αυτά ήρθαν για να μείνουν. Δεν θεωρώ ότι κανείς θα γυρίσει ποτέ μας στο business as usual  (κυρίως λόγω έλλειψης budget). Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύουν όλα τα events, αλλά σίγουρα κάποια παραδοσιακά θα γίνονται και online ή μόνο online. Εμείς πχ τολμήσαμε να παρέχουμε τα advanced certificates μας με πρακτική εξάσκηση μόνο σε webinars και σκοπεύουμε να το κρατήσουμε έτσι. Θα περιορίσουμε άμεσα όλα τα φυσικά events & courses και θα επενδύσουμε στα online» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μια ακόμη μεταβλητή που μπαίνει στην εξίσωση του κορωνοϊού είναι η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω lockdown. Ο κ. Αϊβαλής επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να στήσουν ένα e-shop τελευταία στιγμή όπως όπως, για να μην μείνουν εκτός παιχνιδιού και βρεθούν αντιμέτωποι με μηδενικές πωλήσεις. Η άποψή του είναι πως, ακόμη και με αυτούς τους όρους, έπραξαν σοφά που μπήκαν στο e-commerce, αφού έκαναν το πρώτο βήμα και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις.

«Η αγορά κινείται πολύ έντονα και γρήγορα προς τα e-shops (οι πελάτες επίσης). Βέβαια τα courier δεν είναι ακόμη προετοιμασμένα, όπως επίσης και οι τράπεζες που κάνουν τις χρεώσεις. Αλλά το feedback που λαμβάνουμε είναι καλό: “ποτέ ξανά απροετοίμαστοι”».

Τέλος, σχολιάζοντας την σταδιακή άρση του lockdown και τη μετάβαση στη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα, ο κ. Αϊβαλής τονίζει πως το κύριο “τραύμα” για τις επιχειρήσεις θα είναι οικονομικό. Εξηγεί πως, λόγω της έλλειψης cash flow, οι επιχειρηματίες πρέπει να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτό σημαίνει απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών προκειμένου να σωθούν όσο περισσότεροι εργαζόμενοι και να ζήσει η επιχείρηση για να προσλάβει ξανά στο μέλλον. Στο τραπέζι βάζει και το δεύτερο κύμα της πανδημίας όπως και την επίδοση που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία, όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου. «Σε κάθε περίπτωση έχουμε ακόμη το ηθικό ψηλά και προετοιμαζόμαστε!» καταλήγει.