Tomorrow’s Capitalist: Το νέο βιβλίο που εξηγεί τι είναι το κίνημα του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών

Tomorrow’s Capitalist: Το νέο βιβλίο που εξηγεί τι είναι το κίνημα του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών
Photo: pixabay.com

του Alan Murray

Κάποια δικά μου νέα: στις 10 Μαΐου θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που θα καταγράφει τις προσπάθειές μου την τελευταία δεκαετία να καταλάβω τι τροφοδοτεί τη νέα κοινωνική συνείδηση των επιχειρήσεων. Ο τίτλος είναι Tomorrow’s Capitalist: My Search for the Soul of Business, και βασίζεται σε κυριολεκτικά εκατοντάδες συνεντεύξεις με επιχειρηματίες ηγέτες στην πρώτη γραμμή του κινήματος του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών.

Όπως έγραψα πρόσφατα, υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων μερών είναι μια απάτη – ή ακόμα χειρότερα, ότι πρόκειται για μια λανθασμένη προσπάθεια των «αφυπνισμένων» CEO να κατευνάσουν τις φωνές από την Αριστερά. Ως δια βίου δημοσιογράφος, εκτιμώ αυτόν τον σκεπτικισμό. Και σίγουρα μπορώ να αναφέρω περιπτώσεις που υποστηρίζουν τα επιχειρήματά τους.

Αλλά έγραψα αυτό το βιβλίο επειδή πείστηκα ότι κάτι μεγαλύτερο συμβαίνει. Ένα μέρος αυτού είναι γενεαλογικής φύσης – νέοι εργαζόμενοι, πελάτες, και επενδυτές που απαιτούν περισσότερα από τις εταιρείες. Ένα άλλο κομμάτι είναι διαρθρωτικό – η τεχνολογία αναβαθμίζει τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και αυξάνει τη διαφάνεια των εταιρικών ενεργειών. Κι ένα μέρος συνιστά μια αντίδραση στην πολιτική αποτυχία – οι διευθύνοντες σύμβουλοι αισθάνονται αναγκασμένοι να αναλάβουν προβλήματα που κάποτε πίστευαν ότι θα έλυναν οι κυβερνήσεις. Αλλά οι δυνάμεις που το τροφοδοτούν δεν εξαφανίζονται – απλώς εντείνονται.

Αυτή η νέα προσέγγιση της επιχειρηματικής ηγεσίας δεν είναι καθολική, δεν είναι πανάκεια, δεν αντικαθιστά την αποτελεσματική κυβέρνηση και σίγουρα δεν αποτελεί το τέλος της απληστίας και της εταιρικής ατασθαλίας. Αλλά έχω περάσει πάρα πολλές ώρες σε πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλούς ηγέτες – που είτε βοήθησαν στην οικοδόμηση είτε λύγισαν από τις δυνάμεις αυτού του κινήματος – για να αρνηθώ την ύπαρξή του. Οι επιχειρήσεις αλλάζουν… και νομίζω ότι είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Μπορείτε να προπαραγγείλετε το βιβλίο, από σήμερα, εδώ. Όλα τα κέρδη θα διατεθούν στην αμερικάνικη έκδοση του Fortune.

Για το τέλος, ένα ευχαριστήριο σημείωμα στη συν-συγγραφέα μου, Catherine Whitney, η οποία έχει πλέον διαβάσει κάθε κείμενο του CEO Daily, έχει ακούσει κάθε podcast του Leadership Next, έχει παρακολουθήσει αμέτρητες ώρες από τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις μου – και χωρίς αμφιβολία κουράστηκε με μένα στην πορεία. Ελπίζω να συμφωνήσετε, για το καλό και των δυο μας, ότι ήταν μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί.

Πηγή: Fortune.com