Τον δρόμο της μετανάστευσης επιλέγουν χιλιάδες Βενεζουελάνοι μετά την υποτίμηση του νομίσματος

Τον δρόμο της μετανάστευσης επιλέγουν χιλιάδες Βενεζουελάνοι μετά την υποτίμηση του νομίσματος
epa06960656 Workers of the Bolivarian Army Forces Bank organize bills of the new currency in Caracas, Venezuela, 20 August 2018. Starting today, the Bolivar Soberano is the official currency in Venezuela, with a new design of the bills and slashing five zeroes in relation to the Bolivar Fuerte. The crypto-currency Petro will be the secondary and also valid currency. EPA/Miguel Gutiérrez

Η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα οξύνεται, καθώς το μπολιβάρ υπέστη μία από τις πιο ραγδαίες υποτιμήσεις νομίσματος στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και άλλοι πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής σκοπεύουν να ζητήσουν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει την ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Βενεζουέλα.

«Στη Βενεζουέλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά. Χάθηκε η αξία της ζωής», είπε ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής. Όπως διευκρίνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το αίτημα των ηγετών θα υποβληθεί στο ΔΠΔ «σε μερικές εβδομάδες».

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από τους ομολόγους του της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μάρκες, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες. Ο Μάκρι αμφισβήτησε επίσης το κατά πόσο ήταν πραγματική η επίθεση της 4ης Αυγούστου που, όπως υποστηρίζει το Καράκας, είχε ως στόχο της τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. «Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες αλλά με βάση τη συμπεριφορά του μετά και εκείνους που στοχοποιήθηκαν στη συνέχεια (σ.σ. τους ηγέτες της αντιπολίτευσης) αυτό δείχνει ότι ήταν μάλλον απίθανο να ήταν σοβαρή η επίθεση», σχολίασε.

Εν τω μεταξύ χθες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η μεγαλύτερη ομοσπονδία εμπορικών επιμελητηρίων της Βενεζουέλας για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σε ανακοίνωση της προειδοποιεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Μαδούρο, τα οποία περιλαμβάνουν 96% υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (από το μπολιβάρ κόπηκαν πέντε ολόκληρα μηδενικά…), δεν είναι σωστά μελετημένα και πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη και κρίση στα μέλη του ΟΠΕΚ. Τονίζεται δε οτι με τα μέτρα αυτά η οικονομική δραστηριότητα της χώρας τίθεται σε «σοβαρό κίνδυνο».

Χθες φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters έδειχναν τους Βενεζουελάνους να πετούν τα μπολιβάρ στα σκουπίδια. To νόμισμα της χώρας που πλήττεται από εναν αστρoνομικό πληθωρισμό της τάξης του 32.000%  υπέστη το Σαββατοκύριακο μία από τις πιο ραγδαίες υποτιμήσεις νομίσματος στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Η κρίση στη χώρα έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες στον δρόμο της μετανάστευσης, κυρίως προς τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Περού και το Εκουαδόρ.

Χθες η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα στην Πακαράιμα, στην Πολιτεία Χοράιμα, αλλά υπάρχουν εμπόδια για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εξαιτίας διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψε.

Όπως τόνισε ο Bραζιλιάνος υπουργός αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Κάρλους Μαρούν, η κυβέρνηση δεν θα λάβει αποφάσεις πριν αποτιμήσει εκτενέστερα την κατάσταση στην Πακαράιμα, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια το Σαββατοκύριακο όταν ένας όχλος αποτελούμενο από Βραζιλιάνους επιτέθηκε εναντίον μεταναστών από τη Βενεζουέλα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, παρά τις εκκλήσεις του κυβερνήτη της Πολιτείας να ληφθεί το μέτρο αυτό καθώς οι ροές μεγεθύνονται.

Δείτε ακόμη: Ο Μαδούρο αυξάνει τους μισθούς στη Βενεζουέλα κατά 34 (!) φορές