Τον Ιούλιο σε 96 δόσεις ξεκινά η εξόφληση της επιστρεπτέας, ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Τον Ιούλιο σε 96 δόσεις ξεκινά η εξόφληση της επιστρεπτέας, ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στο υπουργείο οικονομίας. Αθήνα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικές εξαγγελίες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών;

Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών είπε  ότι η αποπληρωμή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και το ποσό θα επιστραφεί σε 96 δόσεις.

Τόνισε, δε, ότι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα βγουν μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη και ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις, τελικά θα εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τόνισε, δε, ότι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα βγουν μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη και ότι από τα 8,3 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις, τελικά θα εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα για την Επιστρεπτέα:

Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγγειλε ακόμα την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους, μέτρο που θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ, ο οποίος τόνισε ότι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η χώρα σε επίπεδο τουρισμού θα τα καταφέρει ξανά το 2022.

Η μείωση του ΦΠΑ ίσχυε μέχρι το τέλος του Ιουνίου.