Τώρα ανακαλύπτουμε τα επιζήμια αποτελέσματα της υποχρεωτικής επιστροφής στο γραφείο – και είναι χειρότερα απ’ ό,τι νομίζαμε

Τώρα ανακαλύπτουμε τα επιζήμια αποτελέσματα της υποχρεωτικής επιστροφής στο γραφείο – και είναι χειρότερα απ’ ό,τι νομίζαμε
Photo: pixabay.com
Η Unispace διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές (42%) εταιρείες με εντολές επιστροφής στο γραφείο είδαν υψηλότερο επίπεδο αποχώρησης εργαζομένων από ό,τι είχαν προβλέψει

Μόλις τώρα ανακαλύπτουμε τις επιζήμιες συνέπειες της επιβεβλημένης επιστροφής στο γραφείο, και η εικόνα δεν είναι πολύ όμορφη. Μια τριάδα συναρπαστικών εκθέσεων – η έκθεση Greenhouse Candidate Experience, η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα οικονομικά και τη λήψη αποφάσεων των νοικοκυριών (SHED) και η έκθεση της Unispace με τίτλο Returning for Good – αναδεικνύουν συνολικά μια ωμή εικόνα αυτής της επερχόμενης «καταιγίδας».

Η Unispace διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισές (42%) εταιρείες με εντολές επιστροφής στο γραφείο είδαν υψηλότερο επίπεδο αποχώρησης εργαζομένων από ό,τι είχαν προβλέψει. Και σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των εταιρειών που επιβάλλουν την επιστροφή στο γραφείο δυσκολεύονται με την πρόσληψη προσωπικού. Με άλλα λόγια, οι εργοδότες γνώριζαν ότι οι εντολές επιστροφής θα προκαλούσαν κάποια φθορά, αλλά δεν ήταν έτοιμοι για τα σοβαρά προβλήματα που θα προέκυπταν.

Εντωμεταξύ, ένα εντυπωσιακό 76% των εργαζομένων είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το …πλοίο, εάν οι εταιρείες τους αποφασίσουν να απαγορεύσουν τα ευέλικτα ωράρια εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση της Greenhouse. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι από ιστορικά υποεκπροσωπούμενες ομάδες είναι 22% πιο πιθανό να εξετάσουν άλλες επιλογές αν η ευελιξία φτάσει στο τέλος της.

Στην έρευνα SHED, η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης γίνεται πιο εμφανής. Η έρευνα παρομοιάζει τη δυσαρέσκεια της μετάβασης από ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας σε ένα παραδοσιακό με τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η μείωση του μισθού κατά 2% έως 3%.

Οι πολιτικές ευέλικτης εργασίας έχουν αναδειχθεί ως το απόλυτο πλεονέκτημα στην απόκτηση και διατήρηση ταλέντων. Οι εκθέσεις Greenhouse, SHED και Unispace, όταν εξεταστούν μαζί, παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού.

Η Greenhouse διαπιστώνει ότι το 42% των υποψηφίων θα απέρριπτε ευθέως ρόλους που δεν έχουν ευελιξία. Με τη σειρά της, η έρευνα της SHED επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα εκτιμούν ιδιαίτερα τη διευθέτηση αυτή.

Η έκθεση Greenhouse κατέταξε τις προτεραιότητες των εργαζομένων ως εξής:

  • Αυξημένες απολαβές (48%)
  • Μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια (34%)
  • Ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης (32%)
  • Καλύτερες πολιτικές ευέλικτης εργασίας (28%)
  • Μια πιο θετική εταιρική κουλτούρα (27%)

Με άλλα λόγια, εξαιρουμένων των παραγόντων που επικεντρώνονται στην καριέρα, όπως η αμοιβή, η ασφάλεια και η προαγωγή, η ευέλικτη εργασία κατέχει την πρώτη θέση στις προτεραιότητες των εργαζομένων.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Unispace ρίχνει στο μείγμα έναν ακόμη παράγοντα: την επιλογή. Σύμφωνα με την έκθεσή της, συνολικά, τα κορυφαία συναισθήματα που αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι ότι αισθάνονται απέναντι στο γραφείο ήταν ευτυχισμένοι (31%), παρακινημένοι (30%) και ενθουσιασμένοι (27%). Ωστόσο, και τα τρία αυτά συναισθήματα μειώνονται για όσους έχουν υποχρεωτική επιστροφή στο γραφείο (27%, 26% και 22%, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, τα μέλη του προσωπικού είναι πιο ανοιχτά στην επιστροφή στο γραφείο εάν αυτή γίνεται από επιλογή και όχι από εξαναγκασμό.

Πηγή: Fortune