Tώρα η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών

Tώρα η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών

Στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας μεταφέρονται οι εξελίξεις μετά την χθεσινή ψηφοφορία - Όλα τα δεδομένα για το χρέος.

Υπερψηφίστηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

Ειδικότερα, επί συνόλου 281 παρόντων βουλευτών υπέρ της αρχής τάχθηκαν 153 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 128 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς τους θεσμούς ότι πλέον η ελληνική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη λύση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι επενδυτές και funds έχουν αναστείλει όλες τις αποφάσεις τους μέχρι να μπούμε στο QE και μέχρι να αρθούν τα capital control, για να προσθέσει ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι εφικτός, μόλις κλείσει η αξιολόγηση και αν πάρουμε τη συνολική λύση για το χρέος.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι ότι κλείνει η αξιολόγηση, μπαίνουμε στο QE και χωρίς θριάμβους αλλάζουμε σελίδα και νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα αρθούν και τα capital control μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο υπουργός.

«Θα κριθούμε το 2019 και το 2023 για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρουμε και που δεν θα έχει καμία σχέση με την ψευδεπίγραφη ανάπτυξη των προηγούμενων κυβερνήσεων, για το αν έχουμε καταφέρει να φέρουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν μας επιστρέφει στο 2009. Θα κριθούμε και στον τομέα της Δημοκρατίας ενεργοποιώντας όλον τον ελληνικό λαό σε αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες

Αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, επικρατεί στις Βρυξέλλες λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως σε σχέση με το χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ, ωστόσο υπογραμμίζουν την ισχυρή πολιτική βούληση στους κόλπους των δανειστών για συνολική απόφαση στο Εurogroup.

Πέρα από την πολιτική βούληση, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που επιβάλλουν την επίτευξη απόφασης τη Δευτέρα, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει στις αρχές Ιουλίου δανειακές ανάγκες. Η διαδικασία για την εκταμίευση παίρνει χρόνο και θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις για το χρέος

Αναφορικά με το χρέος, οι συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από τον οδικό χάρτη που είχε εγκρίνει το Εurogroup στις 25 Μαΐου του 2016, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη από την αρχή του έτους, ενώ το βάρος έχει εστιαστεί τώρα στις μεσοπρόθεσμες, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Τι όριζε η απόφαση του Eurogroup για το χρέος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν είναι:

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την πιθανή εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN.

Tα μέτρα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.

– Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για την αποπληρωμή της δόσης για το χρέος του 2018.

– Χρήση των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM, την παροχή στην Ελλάδα των κερδών από ANFA και SMPs (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και την χρήση τους ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών,

– Διαχείριση παθητικού – πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επισήμων δανείων προς την Ελλάδα, με μείωση του επιτοκιακού κόστους και επέκτασης της περιόδου ωρίμανσης.

– Εφόσον απαιτηθεί αναδιάρθρωση για ορισμένα δάνεια του ESFF (π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση των αποσβέσεων του EFSF και της επιτοκιακής διαφοράς) ώστε το ύψος του GFN να παραμείνει στο επίπεδο που έχει ορισθεί, για να είναι σύμφωνο το ΔΝΤ αλλά χωρίς εξτρά επιβάρυνση του EFSF ή των κρατών που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.