Τώρα κάντε το χρέος σας!

Τώρα κάντε το χρέος σας!
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκινούν οι συνομιλίες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τους FT.

Δημοσίευμα υπό τον τίτλο «οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» φιλοξενεί η βρετανική οικονομική εφημερίδα, Financial Times. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια των διεθνών δανειστών που σημαίνει ότι περαιτέρω κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε άμεσες απώλειες, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση του Eurogroup την Πέμπτη. «Τώρα που η Eurostat έχει επιβεβαιώσει επίσημα τους δημοσιονομικούς μας δείκτες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωζώνη να προχωρήσει με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι Έλληνες αυτήν την στιγμή ισχυρίζονται πλεόνασμα αλλά τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση περί ελάφρυνσης», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Μουτζντάμπα Ρχαμάν (Mujtaba Rhaman), επικεφαλής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της εταιρείας Eurasia Group.

«Σημαντική επιτυχία το πλεόνασμα»
Η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα καλύπτεται εκτενώς από το σύνολο των γερμανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο κυρίως για μια σημαντική επιτυχία, η οποία σημειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες και σηματοδοτεί μια νέα ελπίδα για τη χώρα.

«Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα σημάδι ότι η χώρα δεν ζει πια πέρα από τις δυνατότητές της», αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική έκδοσή του και περιγράφει την σημερινή μέρα ως «τη μέρα κατά την οποία η Ελλάδα σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της – τουλάχιστον στα χαρτιά», για να προσθέσει ότι «οι Έλληνες εισπράττουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και μπορούν πάλι να δανείζονται χρήματα – και τα δύο ήταν αδιανόητα πριν από όχι πολύ καιρό». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη το υψηλό ελληνικό χρέος και τονίζεται ότι αυτό που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να βοηθήσει τη χώρα θα ήταν μια ελάφρυνσή του, με μείωση των επιτοκίων, καθώς, όπως αναφέρεται, ένα νέο «κούρεμα» ως τώρα αποκλείεται.

«Η Ελλάδα επιτυγχάνει επιτέλους πλεόνασμα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο γίνεται λόγος για «ακτίδα ελπίδας», ενώ σημειώνεται ότι «τώρα η χώρα περιμένει τις ελαφρύνσεις της τρόικας» και αναφέρεται ότι η Αθήνα ελπίζει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος η χώρα (ενν. η Ελλάδα) «έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Die Zeit», η οποία υπενθυμίζει και την πρόσφατη επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
«Η Ελλάδα σκορπά ελπίδα», γράφει η οικονομική «Handelsblatt» και αναφέρει ότι για την χώρα η πορεία είναι ανοδική. Και σε αυτό το δημοσίευμα επισημαίνεται ωστόσο και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Στο δελτίο ειδήσεων του ARD «tagesschau» προβλήθηκε ρεπορτάζ για την επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, με αναφορά και στην πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές, αλλά και στις καλύτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στις χρηματαγορές για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

 Διαβάστε περισσότερα: 

Έτσι προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα

Η Eurostat επιβεβαίωσε το πλεόνασμα, σειρά των εταίρων μας