Τόσα λεφτά παίρνουν όσοι συμμετέχουν στο Survivor και σε άλλα reality

Τόσα λεφτά παίρνουν όσοι συμμετέχουν στο Survivor και σε άλλα reality

To Survivor αποτελεί το δυνατό χαρτί για το αμερικανικό CBS.

του Chris Morris

Το Survivor στις ΗΠΑ είναι ένα δυνατό χαρτί για το CBS, αφού εδώ και 18 χρόνια εξασφαλίζει μεγάλα νούμερα για το κανάλι.

Είναι γνωστό ότι ο νικητής του reality πηγαίνει σπίτι του με μια επιταγή 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Όμως, είναι λιγότερο σαφές τι παίρνουν οι άλλοι παίκτες – αν παίρνουν κάτι, βεβαίως.

Ένας πρώην διαγωνιζόμενος αποφάσισε να αποκαλύψει μερικά νούμερα σχετικά με τις απολαβές των συμμετεχόντων στο γνωστό reality και τα ποσά είναι μάλλον μεγαλύτερα απ’ ό,τι νομίζετε.

Ο Jon Dalton είναι γνωστός στους οπαδούς του αμερικανικού Survivor ως Jonny Fairplay – ο παίκτης που ξεγέλασε θεατές και συμπαίκτες πείθοντάς τους ότι είχε πεθάνει η γιαγιά του κατά τη διάρκεια του επεισοδίου «επίσκεψης από τους αγαπημένους» των παικτών.

Σε μια συνομιλία με την TMZ, ο Dalton αναφέρθηκε στα χρήματα που δίδονται σε όσους συμμετέχουν στο reality.

Όπως είπε, ο πρώτος που ψηφίζεται για αποχώρηση από το show – μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξη – αποχωρεί με 3.500 δολάρια. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που ψηφίζουν για την τελική μοίρα των τελευταίων τριών φιναλίστ παίρνουν 40.000 δολάρια. Οι δύο χαμένοι της τελικής τριάδας φεύγουν με 110.000 δολάρια και ο νικητής λαμβάνει 1.010.000 δολάρια.

Η σχετική συζήτηση προέκυψε μετά από τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή μια φωτογραφία που ανέβασαν στο Instagram δύο συμμετέχοντες της επόμενης σεζόν του Survivor. Συγκεκριμένα, ο Alex Merlino και η Kara Kay πόσταραν μια φωτογραφία όπου εμφανίζονται μαζί και υπονόησαν ότι είναι και ζευγάρι.

Αυτό συνιστά παραβίαση των κανόνων του reality, βάσει των οποίων οι παίκτες δεν πρέπει να γνωρίζονται μεταξύ τους (ώστε να έχει και ενδιαφέρον η σύναψη συμμαχιών ή σχέσεων μεταξύ τους). Οι δυο τους απειλούνται τώρα με πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει ως και τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το Survivor, φυσικά, δεν είναι το μόνο show που πληρώνει τους διαγωνιζόμενους. Οι παίκτες του The Bachelor και του The Bachelorette πληρώνονται 100.000 δολάρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενώ μερικοί βγάζουν πολύ περισσότερα. Και οι 24 συμμετέχοντες στο American Idol εισπράττουν αμοιβή ύψους 1.571 δολαρίων ανά εμφάνιση συν τα γεύματα για ένα δίωρο show. Για τις μονόωρες εκπομπές, οι παίκτες κερδίζουν 1.303 δολάρια και για τις μισάωρες …μόνο 910 δολάρια, αφότου εγγραφούν στην Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου. Οι 12 που πηγαίνουν περιοδεία μετά το show κερδίζουν επιπλέον 150.000 δολάρια.

Οι αστέρες των reality βγάζουν πολύ λιγότερα από καθιερωμένα τηλεοπτικά πρόσωπα (όπως η Judge Judy, η οποία κερδίζει 47 εκατομμύρια δολάρια ετησίως), αλλά συχνά αποκτούν άλλες πηγές εισοδήματος, όπως π.χ. εμφανίσεις σε άλλες εκπομπές ή ομιλίες.