Τόσο κόστισε το Brexit στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ποσά είναι πάρα πολύ μεγάλα και οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν τα περισσότερα.

Αν και ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα, η απόφαση των Βρετανών να στηρίξουν την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης προκάλεσε τεράστιες απώλειες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Έπειτα από δύο πλήρεις ημέρες ανοικτών αγορών, οι 400 πλουσιότεροι του πλανήτη υπολογίζεται ότι έχασαν περίπου 196,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χωρίς να προκαλεί κάποια εντύπωση, τα μεγαλύτερα «θύματα» των τελευταίων εξελίξεων ήταν οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι συνολικά απώλεσαν τουλάχιστον 82 δισ. δολάρια. Μόνο ο πλουσιότερος Ευρωπαίος, δηλαδή ο ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων ρουχισμού Zara Αμάνθιο Ορτέγκα, έχασε 7,5 δισ. δολάρια.

Στη Βόρεια Αμερική οι πλουσιότεροι σε ΗΠΑ και Καναδά έχασαν 62,5 δισ. δολάρια, με τον Μπιλ Γκέιτς και τον Μάρκ Ζούκρεμπεργκ να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Η περιουσία του ιδρυτή του Facebook μειώθηκε κατά 2,6 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του ιδρυτή της Microsoft κατά 4,2 δισ. δολάρια.

Οι 26 δισεκατομμυριούχοι της Κίνας έχασαν από την πλευρά του περίπου 5 δισ. δολάρια.

Υπήρξαν όμως και ορισμένοι οι οποίοι βγήκαν κερδισμένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο ιδρυτής της Japan’s Fast Retailing και πλουσιότερος άνθρωπος της Ιαπωνίας, Tadashi Yanai, αύξησε τη Δευτέρα την περιουσία του κατά 552 εκατ. δολάρια, αποτελώντας έναν από τους 19 δισεκατομμυριούχους οι οποίοι κέρδισαν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.