Του Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί ακόμη και για πέμπτο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία

Του Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί ακόμη και για πέμπτο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία
epa08931334 People walk in the falling snow along the East Side Gallery in Berlin, Germany, 11 January 2021. Harder coronavirus lockdown restrictions, including restriction of travel for residents in Covid-19 hotspots to a 15 km radius, came into force nationwide in Germany to battle against a second coronavirus wave. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τον κίνδυνο και πέμπτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, αν δεν αυξηθούν γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού και δεν περιοριστούν οι επαφές, προειδοποίησε χθες Σάββατο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που εξετάζει το Ινστιτούτο, «αν δεν τηρηθούν με συνέπεια οι περιορισμοί και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε και πέμπτο κύμα», δήλωσε ο κ. Βίλερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και χαρακτήρισε «πικρό» το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει περισσότεροι άνθρωποι «να κάνουν αυτό το εύκολο βήμα και να εμβολιαστούν». Η περαιτέρω εξέλιξη του χειμώνα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι πρέπει να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 42.727 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.354.942, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 75 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 99.062 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού Ινστιτούτου τάχθηκε ακόμη υπέρ της προληπτικής δράσης, ακόμη και στα κρατίδια στα οποία δεν σημειώνεται έξαρση της πανδημίας. «Εκεί έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπου οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι, στην πραγματικότητα είναι πλέον πάρα πολύ αργά», τόνισε και διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο γρήγορα όσο ο περιορισμός των επαφών. Παρόλα αυτά, «το εμβόλιο είναι η διέξοδος από την πανδημία και προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας», συνέχισε, για να καταλήξει: «Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πλήρως ότι δεν υπάρχει 100% προστασία και ότι η προστασία από τη μόλυνση δεν είναι τόσο υψηλή όσο η προστασία από τη σοβαρή νόσηση».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ