Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον κυκλώνα Κλεοπάτρα στη Σαρδηνία

Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον κυκλώνα Κλεοπάτρα στη Σαρδηνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η ιταλική κυβέρνηση το νησί.

Στο «μάτι» του κυκλώνα Κλεοπάτρα βρέθηκε το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κι εκατοντάδες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

«Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο, δραματικό όσο και εξαιρετικό συμβάν. Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεριμνήσουμε για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού.

Οι σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν το νησί το το βράδυ της Δευτέρας παρέσυραν στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και προκάλεσαν την κατάρρευση μιας γέφυρας. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται σφοδρές βροχοπτώσεις, οι δρόμοι να έχουν χαθεί κάτω από λασπώδη νερά και τα ποτάμια να έχουν πλημμυρίσει.

«Βρισκόμαστε σε ύψιστη επιφυλακή», δήλωσε ο Τζόρτζιο Σικάλο, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σαρδηνία. «Δεν έχουμε ζήσει παρόμοια κατάσταση εδώ και δεκαετίες». «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν νεκροί και αγνοούμενοι», δήλωσε ο Τζιάνι Τζιοβανέλι, δήμαρχος της πόλης Όλμπια, στα βορειοανατολικά του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και 3 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση μίας γέφυρας. Σε ένα άλλο περιστατικό, μία γυναίκα και η κόρη της πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τετραπλασιάστηκε το κόστος φυσικών καταστροφών την τελευταία δεκαετία