Τουλάχιστον 50 νεκροί μετά από νέες συγκρούσεις στην Αίγυπτο

REUTERS

Ο αριθμός των θυμάτων δόθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων στις συγκρούσεις κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο αυξήθηκε σε τουλάχιστον 50 νεκρούς και 100 τραυματίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

«Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών είναι 44 και πάνω από 100 (άνθρωποι) έχουν τραυματιστεί», είπε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου στην 40ή επέτειο του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος μετά την εβδομάδα της αιματηρής καταστολής που είχε αρχίσει την 14η Αυγούστου, όταν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν διαλύσει δύο καταυλισμούς τους οποίους είχαν στήσει οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε δύο πλατείες του Καΐρου. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τότε.

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: Επιχείρηση διάλυσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Ο στρατός, ο οποίος έπνιξε στο αίμα κάθε διαδήλωση των υποστηρικτών του Μόρσι έκτοτε, είχε αναπτύξει περισσότερα από ό,τι συνήθως άρματα μάχης σήμερα στο Κάιρο ενόψει της κινητοποίησης των ισλαμιστών και της αντιδιαδήλωσης στην οποία καλούσαν οι αντίπαλοί τους.

Σύμφωνα με τον Χάλεντ αλ Χάτιμπ, αξιωματούχο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείο Υγείας, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ένας στην Μπένι Σουάιφ και ένας στην Ντέλγκα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο Χάτιμπ δεν διευκρίνισε ποιοι ήσαν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους και υπό ποιες συνθήκες. Κατά τον ίδιο, οι τραυματίες είναι 94.

Ο στρατός, η κυβέρνηση, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ και ένα μέρος του πληθυσμού χαρακτηρίζουν πλέον τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους υποστηρικτές του Μόρσι «τρομοκράτες».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters