Τουρισμός: 400.000 Πολωνοί θα έρθουν στην Ελλάδα το 2013

Τουρισμός: 400.000 Πολωνοί θα έρθουν στην Ελλάδα το 2013

Και τον Σεπτέμβριο πρώτος προορισμός στις πτήσεις τσάρτερ η Ελλάδα με αύξηση 42% σε σχέση με το 2012.

Οι σχέσεις της Πολωνίας με την Ελλάδα ήταν πάντα φιλικές. Πολωνούς μετανάστες είχε υποδεχθεί η χώρα μας πολύ πριν την πτώση του Ανατολικού μπλοκ το 1989. Εγκαταστάθηκαν εδώ – σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις μεταναστών στην πλειοψηφία τους ως οικογένειες – και λόγω της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας αφομοιώθηκαν εύκολα στην αστική κοινωνία της Αθήνας, όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία τους. Ο αριθμός τους, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, είχε ξεπεράσει τις 20.000, αλλά άρχισε να μειώνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια λόγω της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο έντονα στην συνέχεια λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα. Η οικονομία της Πολωνίας έχει σαφώς ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και το εισόδημα αρκετών από αυτούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα στο παρελθόν για ένα καλύτερο αύριο τους επιτρέπει σήμερα να επιστρέφουν στην χώρα μας ως τουρίστες. Δεν είναι όμως οι μόνοι, καθώς η τάση δείχνει ότι στο σύνολο τους οι Πολωνοί προτιμούν φέτος την Ελλάδα για διακοπές.

Διαβάστε επίσης: Θετικά μηνύματα από τη φετινή τουριστική περίοδο

Οι Πολωνοί προτιμούν Ελλάδα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πρεσβείας στην Βαρσοβία και συγκεκριμένα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του οποίου προΐσταται ο κ. Παντελής Γιαννούλης φέτος αναμένεται να έρθουν στην χώρα μας 380.000 – 420.000 Πολωνοί τουρίστες. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2012 όπου την χώρα μας επισκέφθηκαν 255.000 Πολωνοί αλλά μικρότερος συγκρινόμενος με το 2011 που είχαν φθάσει τους 450.000.

Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία – έως και 17 Σεπτεμβρίου – που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Πολωνών Tour Operators και δείχνουν ότι μπορεί η αύξηση τουριστικών κρατήσεων στο σύνολο να κινείται με άνοδο 20%, όμως όσον αφορά τους Πολωνούς τουρίστες, είναι υπερδιπλάσια, (41%) κατατάσσοντας την χώρα μας φέτος ως τον πρώτο προορισμό για πτήσεις τσάρτερ από Πολωνία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω τσάρτερ διακινείται ποσοστό περίπου 87% των Πολωνών τουριστών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή στην κατηγορία αυτή με ποσοστό 26% και ακολουθείται από την Τουρκία (μερίδιο 17,5%) και την Αίγυπτο (μερίδιο 14,5%) σε αντίθεση με το 2012 όπου η Ελλάδα βρισκόταν στην τρίτη θέση, η Αίγυπτος στην πρώτη και η Τουρκία σταθερά στην δεύτερη.

Γ. Αυλωνίτης: Οι βασικοί πυλώνες για το rebranding της Ελλάδας

Το Ηράκλειο στην κορυφή των προτιμήσεων τους
Εντυπωσιακό στοιχείο επίσης είναι ότι πέντε ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται μέσα στις δέκα πρώτες επιλογές των Πολωνών τουριστών που επιλέγουν να ταξιδέψουν με πτήσεις τσάρτερ. Πρώτο έρχεται το Ηράκλειο και αύξηση 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ο μέσος όρος πακέτου/άτομο για εβδομαδιαία παραμονή εκτιμάται περίπου στα 515 ευρώ. Σημειώνεται ότι το Ηράκλειο είναι ο 3ος μεγαλύτερος προορισμός για τα πολωνικά charters μετά τις Antalya και Hurganda.

Ακολουθεί η Ρόδος (+7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012) και μ.ο. πακέτου/άτομο για εβδομαδιαία παραμονή, περίπου 535 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ρόδος είναι ο 6ος μεγαλύτερος προορισμός για τα πολωνικά charters.

Όγδοος προορισμός για τα πολωνικά charter και τρίτος στην Ελλάδας είναι η Ζάκυνθος (+70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012) και μ.ο. πακέτου/άτομο για εβδομαδιαία παραμονή, περίπου 535 ευρώ, ενω μία θέση πιο κάτω βρίσκεται η Κέρκυρα (+44% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και μ.ο. πακέτου/άτομο για εβδομαδιαία παραμονή, περίπου 535 ευρώ.

Την δεκάδα των πολωνικών προορισμών τσάρτερ κλείνουν τα Χανιά (+31% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012) και μ.ο. πακέτου/άτομο για εβδομαδιαία παραμονή, περίπου 615 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η κατακόρυφη άνοδο της Κω (+43% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012) η οποία βρίσκεται στην 13 θέση των πολωνικών πτήσεων τσάρτερ.