Τουρκία: «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα»

Τουρκία: «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα»

Σαφείς αιχμές στον Ερντογάν από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ που επισκέφτηκε το ανθρακωρυχείο της Σόμα - Στους 282 ο τραγικός απολογισμός - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα. Έτσι κι εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε τους κανόνες μας και να λάβουμε μέτρα», δήλωσε σήμερα από τη Σόμα της Τουρκίας, στο ανθρακωρυχείο όπου, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 282 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, διαφοροποιώντας με τον τρόπο αυτό αισθητά τη θέση του από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χτες είχε πει ότι «είναι φυσιολογικά τα εργατικά ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία», επικαλούμενος παραδείγματα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Ωστόσο, ούτε ο πρόεδρος Γκιουλ γλύτωσε από την οργή των κατοίκων της Σόμα κατά την επίσκεψή του στην πόλη, χωρίς όμως να προπηλακιστεί, όπως συνέβη χθες με τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν δίχως σταματημό τις εξελίξεις στο ανθρακωρυχείο και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ενώ πραγματοποιούνται και σήμερα διαδηλώσεις στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Ιδιαίτερα στη Σμύρνη η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και υπήρξαν τραυματίες, ένας από τους οποίους είναι και ο πρόεδρος της αριστερής εργατικής συνομοσπονδίας ΝΤΙΣΚ.

Πολλά σχόλια έχει προκαλέσει στην Τουρκία το γεγονός ότι ο βοηθός-ιδιαίτερος γραμματέας του πρωθυπουργού Γιουσούφ Γιερκέλ κλώτσησε πολίτη που διαμαρτυρόταν εναντίον του Ερντογάν. Η πράξη, την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γιερκέλ με δήλωσή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τεκμηριώνεται με φωτογραφίες και βίντεο.

 

Στο ανθρακωρυχείο ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και είπε ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ανθρακωρυχείο συνεχίζεται, αλλά με σχετικά μειωμένη ένταση, πράγμα που γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι έχει μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά και το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα.

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία ανασύρουν από τις στοές του ορυχείου Σόμα τις σορούς των ανθρακωρύχων, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ: το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη από εργατικά ατυχήματα. Πρόκειται για το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί στην Τουρκία, όχι όμως το μοναδικό πολύνεκρο. Το 1992, 263 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ορυχείο του Ζόνγκουλντακ στη βόρεια Τουρκία.

«Σε 73 χρόνια περισσότεροι από 3.000 ανθρακωρύχοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία», δήλωσε ο Κεμάλ Εζκάν, εκπρόσωπος του συνδικάτου IndustriALL Global Union με έδρα τη Γενεύη. Η χώρα κατέχει «μάλλον το χειρότερο ρεκόρ νεκρών σε δυστυχήματα σε ορυχεία και εκρήξεις στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Εζκάν.

1/6

«Οι οικοδομές, τα ορυχεία και η γεωργία είναι οι τρεις τομείς με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Τουρκία», δήλωσε ο πανεπιστημιακός Φαχρί Ερενέλ. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών τους», υπογράμμισε ο Εζκάν, αναφερόμενος στη Σύμβαση 176 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που αφορά στον τομέα των ορυχείων και της ασφάλειας, την οποία η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει.

Στην Τουρκία υπάρχουν 7.000 ορυχεία μεικτής εξόρυξης (άνθρακα, μαρμάρου, χαλκού κ.ά.) στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη:

Για μία «χούφτα»… άνθρακα!

Στο ανθρακωρυχείο των 232 νεκρών ο Ερντογάν

Το πλέον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στην ιστορία σε φωτογραφίες

Επίθεση με κλοτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν (βίντεο)