Τουρκία: Αναθεώρησε υψηλότερα την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Αναθεώρησε υψηλότερα την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, από το 7,4% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που υφίσταται πιέσεις λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ευμετάβλητης πτωτικής πορείας της λίρας, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σήμερα, αν και ο επικεφαλής της παρέμεινε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ο διοικητής Μουράτ Ουισάλ υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας που έχουν σχεδόν στερέψει, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι λογικό να καταγράφουν διακυμάνσεις σε μια πανδημία. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στη μείωση έως 1,5% της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας αυτή την εβδομάδα, το οποίο αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα διαθέσιμα.

Η τράπεζα προβλέπει τώρα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, από το 7,4% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 6,2% έως τα τέλη του 2021, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%.

Οι οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό έως τα τέλη του έτους, μετά την άνοδό του τους τρεις τελευταίους μήνες φθάνοντας στο 12,6% τον Ιούνιο.

Η τράπεζα σταμάτησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της αυτό τον μήνα. Ο Ουισάλ δήλωσε ότι η πολιτική συμβαδίζει με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Καθώς η σχετιζόμενη την πανδημία ζήτηση για προϊόντα χαλαρώνει σταδιακά και τα πράγματα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, «ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μια πτωτική τάση ξεκινώντας από τον Ιούλιο», είπε ο Ουισάλ.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 230.000 κρούσματα COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε συρρίκνωση φέτος.

Η λίρα, που έκανε βουτιά αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου ύστερα από δύο μήνες σταθεροποίησης, κατέγραψε πτώση 0,2% μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας και της συνέντευξης Τύπου του διοικητή της.