Τουρκία… «εξωτερικού» για την κρίση με Ελλάδα και Κύπρο

Τουρκία… «εξωτερικού» για την κρίση με Ελλάδα και Κύπρο
epa08602719 Mevluet Cavusoglu, Foreign Minister of the Republic of Turkey, speaks during a press conference during his official visit to Bern, Switzerland, 14 August 2020. EPA/PETER SCHNEIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλά τώρα για «συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», αλλά προσθέτει ότι το Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του.

Η Τουρκία δεν περιμένει πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διένεξή της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να λάβουν τη σχετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το Oruc Reis δεν οπισθοχώρησε»

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε σήμερα πως η επιστροφή στο λιμάνι του πλοίου ερευνών, που είχε αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελεί οπισθοχώρηση και κάλεσε την Αθήνα να κάνει κι αυτή σε αντάλλαγμα κάποια κίνηση.

«Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».